Jongste Veenmol

‘Iemand met meer dan gewoon talent.’

Veenmol 2021-3 is bij de leden in de bus gevallen.

De leden van de Historische Kring Hoogeveen hebben inmiddels vrijwel allemaal de 3e Veenmol van 2021 ontvangen. Weer volop mooie verhalen.
Greet Koopmans ontving van Maarten Matser een aantal foto’s en een verhaal over de periode dat zijn vader, Henk Matser, leraar was aan de Ambachtsschool in Hoogeveen en het gezin hier woonde. Henk Matser en Hillie Westerdijk verhuisden in 1947 van Warnsveld naar Hoogeveen, omdat Henk in Hoogeveen een nieuwe baan krijgt bij de Ambachtsschool. Hoe het hen is vergaan in Hoogeveen wordt in het verhaal beschreven. Een mooi kijkje in de jaren van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

Janny Oudega-Schokker kwam bij het opruimen een bundeltje CJN-papieren tegen. CJN staat voor Christelijke Jeugdbond van Natuurvrienden. ‘Ik zie mezelf weer staan op zaterdagmiddag bij de Hoogeveense kei, ons verzamelpunt voor de excursies de natuur in. Er komen allerlei nostalgische beelden op mijn netvlies. Overigens is het niet alleen nostalgie. Door de CJN is de natuur in mijn verdere leven richtinggevend gebleven. De CJN was een landelijke vereniging, de tegenhanger van de niet-christelijke NJN, in 1943 illegaal in Meppel opgericht door Douwe Rijpkema en anderen. Na de oorlog in 1946 werd het een landelijke vereniging met afdelingen door heel Nederland, verdeeld over districten. De Hoogeveense afdeling Sperwer hoorde bij DIII, samen met afdelingen in Meppel, Kampen en Dalfsen. In mijn herinnering is het vooral Jan Peter Verhave uit Hollandscheveld die op het lyceum probeerde leden te werven. Dat lukte vooral in de lagere klassen.’

Johann Bisschop stuitte, tijdens het schrijven van het boek ‘BLIK! Op een kleine 100 jaar blikfabriek in Hoogeveen’, op de naam Johan Christiaan Keller. Hij was verbaasd over wat één mens in een mensenleven kan doen. In 1924 werd hij aangesteld als directeur voor de gasfabriek, maar kort daarna kreeg hij de opdracht van de burgemeester om eens te kijken bij de Stoomtimmer- en kistenfabriek van Hofman en Van Dijk aan de Alteveerstraat, omdat het niet zo goed ging met dit bedrijf. Deze ogenschijnlijk kleine opdracht ontaardde uiteindelijk in het ontstaan van de blikfabriek in Hoogeveen. In Hoogeveen is hij overigens niet bekend geworden in tegenstelling tot Hardenberg waar, door zijn uitvinding van een machine om vinylbuizen te produceren, uiteindelijk het bedrijf WAVIN is ontstaan. Ir. J.C. Keller was iemand met meer dan gewoon talent.

Verder staat een interview van Daan van der Sleen met  Matthijs Breedveld , het jongste lid van de Historische Kring, in deze Veenmol. De Disselaar legt weer de betekenis uit van een straatnaam, Cor en Greet Koopmans gingen op pad voor Hoe het toen was.. en nu is en Hero Moorlag schreef het laatste verhaal over Jan Berkenbosch, de KNIL-militair.

De hele Veenmol lezen wordt dan lid, dit kan heel eenvoudig digitaal via deze link: https://historischekringhoogeveen.nl/1/doel-van-de-vereniging/inschrijfformulier

Vaste rubrieken
- Historiael van de redactie
- Van de voorzitter
- Uitnodiging kringavond
- Nieuwe leden
- Nieuw in archief en bibliotheek
- Reacties op eerder geplaatste artikelen
- Zoekplaatjes

De Veenmol is voor 6 euro te koop bij de ledenadministrateur, boekhandel !Pet, de Bibliotheek en in de bibliotheek van de Historische Kring Hoogeveen.