Zoeken

Facebook

Expositie Drentse Praam   

 

 

 

De Drentse Praam is bezig met het realiseren van een Historisch Scheepvaartcentrum in Hoogeveen. Al een aantal jaren verzamelt de stichting allerlei scheepsattributen. Een deel hiervan staat nu geëxposeerd bij de Historische Kring Hoogeveen. De tentoonstelling is thematisch ingevuld en geeft een beeld van verschillende aspecten van de scheepvaart, te weten:

Communicatie
In de scheepvaart werd veel met geluidsseinen gecommuniceerd. Tegenwoordig gebeurt dat via de marifoon. Daarmee zijn de scheepshoorn en alle andere toeters op de achtergrond gekomen. Toch moet men, om veilig te kunnen varen, nog steeds van toeten en blazen weten!

Navigatie
Een schip moet ten allen tijde zichtbaar zijn. Via vier boordlichten kun je zien welke koers een schip in het donker vaart. Dat zijn het top- stuurboord- bakboord- en heklicht. Een deel van deze lichten is zichtbaar bij een bepaalde richting. Er staan verschillende kompassen opgesteld. Waarbij één bijzonder exemplaar uit de W.O. II. In plaats van koper was deze van aluminium gemaakt.

Schepen
Er zijn twee scheepsmodellen opgesteld. Een houten Hoogeveense Praam en een Luxe motor. Deze modellen zijn gemaakt door de Hoogeveense schipper Harm Bruins Slot (1899 – 1982). Bijzonder is ook de jaaglijn, afkomstig van de Roelmar, de houten praam van Roelof Blokzijl (1880-1966).

Bodemvondsten
Robaard en De Jonge startten hun houtstek in 1915 aan de Alteveerstraat. Daarvoor was op deze locatie een scheepswerf gevestigd. Toen men hier in 2016 woningen wilde bouwen, kwamen er bij opgravingen diverse huishoudelijke voorwerpen te voorschijn. Ook onderdelen van de sleephelling en scheepsonderdelen werden er gevonden. Een deel hiervan staat geëxposeerd.

Bruggen
Er zijn diverse soorten bruggen, ophaal-, draai-, basculebruggen en nog veel meer. Er is een foto-opstelling van de verschillende uitvoeringen. Met de benamingsbordjes kunt u een bruggenkennistest doen.

Drentse kanalen
Aan de wand is een groot doek opgehangen met de kanalen in Drenthe. Wel of niet meer bevaarbaar. Het laat zien welke hoogteverschillen er zijn. Meppel ligt het laagst en Assen het hoogst.

Scheepstimmerwerkplaats
In de 19e eeuw werden er veel houten schepen in Hoogeveen gebouwd. Heel veel bewerkingen die nu met de machine gedaan worden, deed men toen met de hand. De Drentse Praam beschikt over een complete werkplaats met timmergereedschap. Een aantal voorwerpen zijn in de expositie te zien.
De expositie is op dinsdagmiddag en vrijdagochtend te bekijken in ’t Kringhuus, Schutstraat 167, Hoogeveen. Groepen, zoals vrouwenorganisaties, scholieren enz., kunnen ook op een ander moment komen. Een afspraak hiervoor kan gemaakt worden via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


WINNAAR DHV-PUBLIEKSPRIJS BEKEND

Op zondag 20 maart 2022 werd de DHV-publieksprijs 2021 gewonnen door het boek Blik!, geschreven door Johann Bisschop.
Gefeliciteerd! Dank aan iedereen die gestemd heeft op dit boek.
EEN BOEIENDE KRINGMIDDAG

In 2021 heeft de Historische Kring Hoogeveen (HKH) slechts 1 kringavond kunnen houden vanwege corona. Nu, in 2022, kon onze eerste kringmiddag van het jaar doorgang vinden, waar we heel blij mee zijn.

Donderdagmiddag 24 februari kwamen ongeveer 150 bezoekers naar de Tamboer om te luisteren naar Johann Bisschop. Hij hield een boeiend verhaal over de geschiedenis van bijna 100 jaar blikfabriek in Hoogeveen waarover hij ook een boek heeft geschreven, dat geschonken is aan alle leden van de HKH. Voor de pauze heeft hij verteld hoe de fabriek er kwam. O.a. toenmalig burgemeester Bouman heeft zich er erg voor ingespannen. Hij wou graag de industrie naar Hoogeveen halen. Na de pauze kwam de ontwikkeling van de fabriek aan de orde en werd er over diverse afdelingen verteld, waarbij de anekdotes niet ontbraken.

Kortom.....de Historische Kring heeft velen een mooie middag bezorgd.

Als corona niet weer roet in het eten gooit dan zijn er dit jaar nog 2 kringavonden en 1 kringmiddag (10 mei, 14 september en 16 november). Noteer dit alvast in uw agenda.


Johann Bisschop vertelde enthousiast over de geschiedenis 'De Blikfabriek'


NOMINATIE VOOR DHV-CULTUURPRIJS 2021

Voor de DHV (Drentse Historische Vereniging)-Cultuurprijs 2021 zijn 3 boeken genomineerd. Het boek 'BLIK! op bijna 100 jaar blikfabriek' geschreven door Johann Bisschop is er één van.

Naast de 'gewone' prijs is er ook een publieksprijs te winnen. Hiervoor kan iedereen zijn/haar stem uitbrengen via de website www.drentsehistorischevereniging.nl 

Het zou erg mooi zijn als het boek van onze plaatsgenoot een prijs zou winnen. Aarzel dus niet en breng uw stem uit.

Klik op onderstaande afbeelding en je kunt direct je stem uitbrengen!!


KRINGHUUS WEER OPEN

Met ingang van dinsdag 1 maart 2022 is 't Kringhuus weer geopend voor alle belangstellenden. De openingstijden zijn op dinsdag van 13.30 - 16.30 uur en op vrijdag van 9.00 - 12.00 uur. Corona is echter nog steeds in grote mate onder ons en ook zeer besmettelijk. Daarom vragen wij u vriendelijk om de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, zoals voldoende afstand houden. De meeste bezoekers en vrijwilligers behoren tot een leeftijdsgroep die als risicogroep wordt beschouwd. Ondanks dat hopen wij u weer als vanouds van dienst te kunnen zijn.

U bent van harte welkom!!


Kringmiddag BLIK! op een kleine 100 jaar blikfabriek in Hoogeveen

Voor haar leden organiseert de Historische Kring Hoogeveen op donderdag  24 februari 2022 om 14.00 uur een kringmiddag (inloop vanaf 13.30 uur). Deze wordt gehouden in theater De Tamboer te Hoogeveen. 

Het betreft een evenement dat binnen wordt gehouden en waar minder dan 500 personen aan zullen deelnemen. Daarom dient men als enige maatregel het coronatoegangsbewijs (3-G) te tonen (QR-code). 

Ons lid Johann Bisschop geeft  een lezing over het ontstaan van blikfabriek Drenthina. Het verhaal begint in de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek aan de Alteveerstraat, maar laat ook de relatie met conservenfabriek Lucas Aardenburg zien. Ingezoomd wordt ook op de sociale kant van het bedrijf waar van alles voor haar werknemers werd georganiseerd. Denk aan de Blikblaozers, de knutselclub, de jeugdkampen, de droppings en auto-oriëntatieritten, de wandelclub en de feestavonden in Royal,  de voorloper van de Tamboer. Ook wordt ingezoomd op de opleidingen die het bedrijf organiseerde voor haar werknemers.

Kortom, een puur Hoogeveens onderwerp op basis van zijn boek. 

Consumptiebonnen

Als u iets wilt drinken tijdens deze middag dan kunnen de consumpties alleen per pin  worden betaald of met consumptiebonnen  die u nog in uw bezit heeft. Er worden geen bonnen verkocht.


'T KRINGHUUS NOG GESLOTEN

Hoewel de coronamaatregelen onlangs versoepeld zijn heeft het bestuur van de Historische Kring Hoogeveen toch besloten om voorlopig ’t Kringhuus nog niet open te stellen voor publiek en groepen vrijwilligers. Het aantal besmettingen stijgt snel en we kunnen geen risico's nemen m.b.t. ieders gezondheid. We wachten de ontwikkelingen van de komende weken af.
Het wil overigens niet zeggen dat bezoek aan ons Kringhuus helemaal is uitgesloten. Als u graag wil komen dan kan dat op afspraak. Hiervoor kunt u bellen of appen naar Berta Gort, tel. nr. 06-12148065.

Zodra we weer volledig open gaan dan laten we dat weten via onze Facebookpagina, de website en de Nieuwsflits.
We wensen iedereen een goede gezondheid en we hopen dat we elkaar weer snel kunnen ontmoeten.FOTOCOLLECTIE VAN FOTO ANNO BAKKER

Freddy Uiterwijk Winkel heeft ruim 100.000 fotonegatieven uit de nalatenschap van de bekende Hoogeveense fotograaf Anno L. Bakker aan de Historische Kring Hoogeveen (HKH) geschonken.

Vandaag vond de officiële overdracht plaats.

Bestuurslid Henk Jonker heeft in de achterliggende jaren al enkele duizenden negatieven gescand en toen Freddy bekendmaakte dat hij stopte met de zaak, heeft hij ‘bemiddeld’ om deze enorme cultuurhistorische schat veilig te stellen bij de HKH.

Het bestuur van de HKH is buitengewoon verguld met deze aanwinst. In zo’n tweehonderd mappen over de periode van 1957 tot 1979 zijn de honderdduizend negatieven keurig gerangschikt en hervindbaar opgeslagen.

Anno L. Bakker en zijn vrouw hadden een gerenommeerde fotozaak in Hoogeveen. Eerst aan de Grote Kerkstraat en later aan de Hoofdstraat. Toen Freddy en zijn vrouw de zaak overnamen verhuisden ze naar de Schutstraat.

Zowel Anno als zijn vrouw maakte ook uit liefhebberij en hobby gedurende vele jaren foto’s van uitzonderlijke kwaliteit in en rondom Hoogeveen. In 2012 organiseerde de Historische Kring Hoogeveen samen met het toenmalig Museum de 5000 Morgen en dochter Berla Bech-Bakker een expositie over Anno L. Bakker.