Zoeken

Facebook

 

ALBERT HEIJN OFFEREIN EN DE HISTORISCHE KRING

Ook in Coronatijd zit de Historische Kring Hoogeveen niet stil. Henri Offerein van Albert Heijn leek het leuk om een spaaractie te starten met historische plaatjes uit Hoogeveen, incl. de omliggende dorpen. Hij kon dit echter niet alleen en zocht de samenwerking met de HKH. Die had hier wel oren na, want hoe mooi is het niet om op deze manier de historie van Hoogeveen met velen te delen. Binnen de HKH is een werkgroepje gevormd om hiermee aan de slag te gaan en het resultaat mag er zijn.

Vanmiddag heeft Henri Offerein het eerste (gevulde) boek overhandigd aan commissaris van de koning Jetta Klijnsma (zij is geboren in Hoogeveen) en een exemplaar aan de voorzitter van de HKH.

Maandag 28 september begint bij AH Nije Nering en AH De Weide de spaaractie. Velen hebben in de afgelopen week een enveloppe in de bus gekregen met daarin informatie hoe ze in het bezit kunnen komen van het album en de mooie plaatjes die erbij horen. Het wordt vast net zo'n succes als de acties met voetbalplaatjes, die eerder geweest zijn.


RABO CLUBSUPPORT 2020

Het is bijna zover: vanaf 5 oktober kan iedereen zijn/haar stem uitbrengen op de club van zijn of haar keuze.

Ook in 2020 neemt de Historische Kring Hoogeveen weer deel aan Rabo ClubSupport, opvolger van de Rabobank Clubkas Campagne. Tijdens deze campagne mogen leden van de Rabobank Het Drentse Land hun stem uitbrengen op verenigingen en stichtingen die zij een warm hart toedragen. Deze stemmen zijn geld waard. Hoe meer stemmen er op een vereniging of stichting uitgebracht worden, des te meer geld deze vereniging of stichting ontvangt.

De HKH hoopt dat haar leden, die ook lid zijn van de Rabobank, gaan stemmen op de Historische Kring Hoogeveen. Omdat wij een vereniging zijn, die geen subsidie krijgt van de gemeente en een lage contributie vraagt, kunnen wij wat extra geld goed gebruiken voor bijvoorbeeld activiteiten en het aanschaffen van noodzakelijke apparatuur. Vorig jaar hebben we een bedrag van 1500 euro gekregen en dat was het bedrag dat maximaal aan een vereniging wordt toegekend.

STEMPERIODE
De stemperiode is van 5 tot en met 25 oktober. Ieder huishouden mag maximaal twee stemmen op eenzelfde vereniging uitbrengen van de totaal vijf stemmen die men krijgt. Bent u geen lid van de Rabobank, maar wilt u wel graag wat doen voor de HKH? Vraag rond in uw omgeving – familie, vrienden of kennissen – of zij lid zijn van Rabobank Het Drentse Land en zo ja, of ze op de Historische Kring willen stemmen, of word zelf lid van de Rabobank via https://www.rabobank.nl/particulieren/leden/lid-worden.

Mensen die alleen een bankrekening hebben bij de Rabobank en geen lid zijn kunnen niet stemmen.

WIJ HOPEN UITERAARD DAT U MASSAAL GAAT STEMMEN OP DE HISTORISCHE KRING HOOGEVEEN. Dat kan via https://www.rabo-clubsupport.nl/het-drentse-land/deelnemers


Expositie over glas in ’t Kringhuus

Vanaf 1 september 2020 is ’t Kringhuus weer open voor alle belangstellenden. De openingstijden zijn: dinsdagmiddag van 13.30 – 16.30 uur en vrijdagochtend van 9.00 – 12.00 uur.
Om uw bezoek aan ‘t Kringhuus extra interessant te maken hebben Piet en Stiena Arends een nieuwe expositie ingericht. Piet en Stiena hebben een grote verzameling artikelen, die vroeger te vinden waren in o.a. kruidenierswinkels. Zo hebben ze ook nogal wat artikelen die destijds in flessen of (voorraad)potten zaten. Een deel daarvan is te zien in de expositie, evenals enkele andere voorwerpen uit hun verzameling. Het is beslist de moeite waard om eens een kijkje te nemen in ’t Kringhuus op het adres Schutstraat 167 in Hoogeveen. De tentoonstelling is te bekijken tot januari 2021.
MONUMENTENRIT EN KRINGAVOND GAAN NIET DOOR.

Hoewel er inmiddels enige verruiming is van de coronamaatregelen heeft het bestuur van de Historische Kring Hoogeveen toch moeten besluiten om de kringavond van 15 september 2020 in De Tamboer NIET te laten doorgaan.


Ook heeft de HKH besloten om dit jaar af te zien van de bustocht in het kader van de open monumentendag, die normaliter op 13 september zou plaatsvinden. In een volle bus is het niet mogelijk om de voorgeschreven anderhalve meter afstand van elkaar in acht te nemen en enkele uren in de bus met een mondkapje voor lijkt ons niet wenselijk.
We hopen op betere tijden zodat we, met minder beperkingen, weer onze gebruikelijke activiteiten kunnen organiseren.


Historische Kring doet mee aan Rabo ClubSupport 2020

Ook in 2020 neemt de Historische Kring Hoogeveen weer deel aan Rabo ClubSupport, opvolger van de Rabobank Clubkas Campagne.

Tijdens deze campagne mogen leden van de Rabobank Het Drentse Land hun stem uitbrengen op verenigingen en stichtingen die zij een warm hart toedragen. Deze stemmen zijn geld waard. Hoe meer stemmen er op een vereniging of stichting uitgebracht worden, des te meer geld deze vereniging of stichting ontvangt. In 2019 stelde de Rabobank Het Drentse Land 200.000 euro beschikbaar.

De Historische Kring Hoogeveen hoopt dat de leden, die ook lid zijn van de Rabobank, gaan stemmen op de Historische Kring Hoogeveen. Omdat wij een vereniging zijn, die geen subsidie krijgt van de gemeente en een lage contributie vraagt, kunnen wij wat extra geld goed gebruiken voor bijvoorbeeld activiteiten en het aanschaffen van noodzakelijke apparatuur. Vorig jaar hebben we een bedrag van 1500 euro gekregen en dat was het bedrag dat maximaal aan een vereniging wordt toegekend.

Stemperiode

Vanwege de coronacrisis is de stemperiode dit jaar van 5 tot en met 25 oktober. Ieder huishouden mag maximaal twee stemmen op eenzelfde vereniging uitbrengen van de totaal vijf stemmen die men krijgt. Bent u geen lid van de Rabobank, maar wilt u wel graag wat doen voor de Historische Kring Hoogeveen? Vraag rond in uw omgeving – familie, vrienden of kennissen – of zij lid zijn van de Rabobank Het Drentse Land en zo ja, of ze op de Historische Kring willen stemmen, of word zelf lid van de Rabobank via deze link 

Mensen die alleen een bankrekening hebben bij de Rabobank en geen lid zijn kunnen niet stemmen.

Tijdens de finale-avond in de week van 2 tot 11 november wordt op feestelijke wijze de uitslag bekend gemaakt. Handig is om de Rabo website te raadplegen omstreeks die periode, dit alles vanwege de coronamaatregelen.

OPENSTELLING KRINGHUUS

Tot 1 september a.s. zal ’t Kringhuus van de Historische Kring niet op de reguliere wijze geopend zijn voor het publiek. Als u ons toch graag wilt bezoeken dan kan dat op afspraak: telefonisch via telefoonnummer 0528 – 236035. U krijgt dan een antwoordapparaat waarop u uw naam en telefoonnummer kunt achterlaten. Een briefje met deze gegevens in de brievenbus doen mag ook, of een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Eén van onze vrijwilligers neemt dan contact met u op om een afspraak te maken.


NATIONALE DODENHERDENKING 2020: ANDERS DAN ANDERS.

De Historische Kring Hoogeveen had al veel voorbereidingen getroffen voor de dodenherdenking op 4 mei. Zo zou o.a. de route van de stille tocht anders zijn. De maatregelen rondom het coronavirus lieten een massale herdenking echter niet toe. Toch is er vandaag herdacht: in kleine kring. Ook werden er op diverse plaatsen, telkens door slechts een paar mensen, kransen en bloemen gelegd. Dit gebeurde ook in Hoogeveen en o.a. de dorpen Nieuwlande en Hollandscheveld. Hiervan is een film gemaakt die je hier kunt bekijken.

 


Bekendmaking: Laatste updates
HISTORISCHE KRING EN HET CORONA-VIRUS

Er is ook positief nieuws te melden:

VEENMOL NUMMER 2020-2

Enige tijd geleden hebben we u laten weten dat De Veenmol, die op 24 april gepland stond om te worden uitgegeven, niet te bezorgen op de reguliere wijze. We zouden ons beraden hoe en wanneer onze leden deze Veenmol tot hun beschikking krijgen. Na diverse scenario's op een rij te hebben gezet heeft het bestuur van de HKH de oplossing gevonden om de Veenmollen op een veilige manier verzendklaar te krijgen. Dit was namelijk het grootste probleem, omdat dit altijd gebeurt in een setting waarbij veel mensen bij elkaar zijn. Daarnaast hebben we besloten om Veenmol nummer 2020-2, het speciale oorlogsnummer, deze keer naar alle leden via de reguliere post te verzenden. Dit zal omstreeks 29 april plaatsvinden. U krijgt dus ongeveer een week later de Veenmol dan oorspronkelijk de bedoeling was.
We wensen u veel leesplezier!!


Het bestuur van de Historische Kring Hoogeveen houdt zich ook aan de richtlijnen van de overheid met betrekking tot het coronavirus. Dit houdt in dat er opnieuw een aantal zaken worden afgezegd of opgeschort.

  • Zo gaan de jaarlijkse ledenvergadering en de lezing over voormalig Kamp Westerbork op de kringavond van 14 mei a.s. niet door. De ledenvergadering wordt verplaatst naar 15 september.

  • Maar ook de 4 mei-herdenking, die jaarlijks door de HKH wordt georganiseerd, hebben we in de gangbare vorm afgeblazen.

  • Zelfs de geplande excursie op 20 mei vindt geen doorgang. De leden, die zich hiervoor hebben aangemeld, krijgen hun geld terug.

  • Wat we verder heel vervelend vinden is dat we hebben moeten besluiten om de Veenmol niet te bezorgen, die op 24 april gepland stond om te worden uitgegeven.

  • We weten nog niet hoe en wanneer onze leden deze Veenmol tot hun beschikking krijgen.

  • ’t Kringhuus van de Historische Kring zal, zoals het nu lijkt, gesloten blijven tot 1 juni a.s.

    We wensen iedereen een goede gezondheid en sterkte in deze zorgelijke tijd.