Zoeken

Facebook

MONUMENTENRIT EN KRINGAVOND GAAN NIET DOOR.

Hoewel er inmiddels enige verruiming is van de coronamaatregelen heeft het bestuur van de Historische Kring Hoogeveen toch moeten besluiten om de kringavond van 15 september 2020 in De Tamboer NIET te laten doorgaan.


Ook heeft de HKH besloten om dit jaar af te zien van de bustocht in het kader van de open monumentendag, die normaliter op 13 september zou plaatsvinden. In een volle bus is het niet mogelijk om de voorgeschreven anderhalve meter afstand van elkaar in acht te nemen en enkele uren in de bus met een mondkapje voor lijkt ons niet wenselijk.
We hopen op betere tijden zodat we, met minder beperkingen, weer onze gebruikelijke activiteiten kunnen organiseren.


Historische Kring doet mee aan Rabo ClubSupport 2020

Ook in 2020 neemt de Historische Kring Hoogeveen weer deel aan Rabo ClubSupport, opvolger van de Rabobank Clubkas Campagne.

Tijdens deze campagne mogen leden van de Rabobank Het Drentse Land hun stem uitbrengen op verenigingen en stichtingen die zij een warm hart toedragen. Deze stemmen zijn geld waard. Hoe meer stemmen er op een vereniging of stichting uitgebracht worden, des te meer geld deze vereniging of stichting ontvangt. In 2019 stelde de Rabobank Het Drentse Land 200.000 euro beschikbaar.

De Historische Kring Hoogeveen hoopt dat de leden, die ook lid zijn van de Rabobank, gaan stemmen op de Historische Kring Hoogeveen. Omdat wij een vereniging zijn, die geen subsidie krijgt van de gemeente en een lage contributie vraagt, kunnen wij wat extra geld goed gebruiken voor bijvoorbeeld activiteiten en het aanschaffen van noodzakelijke apparatuur. Vorig jaar hebben we een bedrag van 1500 euro gekregen en dat was het bedrag dat maximaal aan een vereniging wordt toegekend.

Stemperiode

Vanwege de coronacrisis is de stemperiode dit jaar van 5 tot en met 25 oktober. Ieder huishouden mag maximaal twee stemmen op eenzelfde vereniging uitbrengen van de totaal vijf stemmen die men krijgt. Bent u geen lid van de Rabobank, maar wilt u wel graag wat doen voor de Historische Kring Hoogeveen? Vraag rond in uw omgeving – familie, vrienden of kennissen – of zij lid zijn van de Rabobank Het Drentse Land en zo ja, of ze op de Historische Kring willen stemmen, of word zelf lid van de Rabobank via deze link 

Mensen die alleen een bankrekening hebben bij de Rabobank en geen lid zijn kunnen niet stemmen.

Tijdens de finale-avond in de week van 2 tot 11 november wordt op feestelijke wijze de uitslag bekend gemaakt. Handig is om de Rabo website te raadplegen omstreeks die periode, dit alles vanwege de coronamaatregelen.

OPENSTELLING KRINGHUUS

Tot 1 september a.s. zal ’t Kringhuus van de Historische Kring niet op de reguliere wijze geopend zijn voor het publiek. Als u ons toch graag wilt bezoeken dan kan dat op afspraak: telefonisch via telefoonnummer 0528 – 236035. U krijgt dan een antwoordapparaat waarop u uw naam en telefoonnummer kunt achterlaten. Een briefje met deze gegevens in de brievenbus doen mag ook, of een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Eén van onze vrijwilligers neemt dan contact met u op om een afspraak te maken.


NATIONALE DODENHERDENKING 2020: ANDERS DAN ANDERS.

De Historische Kring Hoogeveen had al veel voorbereidingen getroffen voor de dodenherdenking op 4 mei. Zo zou o.a. de route van de stille tocht anders zijn. De maatregelen rondom het coronavirus lieten een massale herdenking echter niet toe. Toch is er vandaag herdacht: in kleine kring. Ook werden er op diverse plaatsen, telkens door slechts een paar mensen, kransen en bloemen gelegd. Dit gebeurde ook in Hoogeveen en o.a. de dorpen Nieuwlande en Hollandscheveld. Hiervan is een film gemaakt die je hier kunt bekijken.

 


Bekendmaking: Laatste updates
HISTORISCHE KRING EN HET CORONA-VIRUS

Er is ook positief nieuws te melden:

VEENMOL NUMMER 2020-2

Enige tijd geleden hebben we u laten weten dat De Veenmol, die op 24 april gepland stond om te worden uitgegeven, niet te bezorgen op de reguliere wijze. We zouden ons beraden hoe en wanneer onze leden deze Veenmol tot hun beschikking krijgen. Na diverse scenario's op een rij te hebben gezet heeft het bestuur van de HKH de oplossing gevonden om de Veenmollen op een veilige manier verzendklaar te krijgen. Dit was namelijk het grootste probleem, omdat dit altijd gebeurt in een setting waarbij veel mensen bij elkaar zijn. Daarnaast hebben we besloten om Veenmol nummer 2020-2, het speciale oorlogsnummer, deze keer naar alle leden via de reguliere post te verzenden. Dit zal omstreeks 29 april plaatsvinden. U krijgt dus ongeveer een week later de Veenmol dan oorspronkelijk de bedoeling was.
We wensen u veel leesplezier!!


Het bestuur van de Historische Kring Hoogeveen houdt zich ook aan de richtlijnen van de overheid met betrekking tot het coronavirus. Dit houdt in dat er opnieuw een aantal zaken worden afgezegd of opgeschort.

  • Zo gaan de jaarlijkse ledenvergadering en de lezing over voormalig Kamp Westerbork op de kringavond van 14 mei a.s. niet door. De ledenvergadering wordt verplaatst naar 15 september.

  • Maar ook de 4 mei-herdenking, die jaarlijks door de HKH wordt georganiseerd, hebben we in de gangbare vorm afgeblazen.

  • Zelfs de geplande excursie op 20 mei vindt geen doorgang. De leden, die zich hiervoor hebben aangemeld, krijgen hun geld terug.

  • Wat we verder heel vervelend vinden is dat we hebben moeten besluiten om de Veenmol niet te bezorgen, die op 24 april gepland stond om te worden uitgegeven.

  • We weten nog niet hoe en wanneer onze leden deze Veenmol tot hun beschikking krijgen.

  • ’t Kringhuus van de Historische Kring zal, zoals het nu lijkt, gesloten blijven tot 1 juni a.s.

    We wensen iedereen een goede gezondheid en sterkte in deze zorgelijke tijd.

 
 

Een zeer geslaagde kringmiddag.

Op woensdag 19 februari was er opnieuw een kringmiddag in plaats van een kringavond.
Cor Koopmans liet deze middag opnieuw zien dat er in de loop der tijden veel is veranderd in Hoogeveen. Er werden beelden getoond die niet in eerdere presentaties van hem voorgekomen zijn.
Deze keer kwamen vooral enkele zijstraten van de Hoofdstraat aan bod, maar kreeg toch ook nog een klein stukje Hoofdstraat aandacht. Er werden zeer oude beelden van de Kerkstraat en de Van Echtenstraat getoond. Daar was en is nogal wat bedrijvigheid, waarover veel verteld werd.Zo was de markt heel vroeger aan beide zijden van de Hoofdstraat, waar toen nog het kanaal door liep. Er was elke dag markt, maar wat je je eigenlijk niet voor kunt stellen is, dat dit toen ook op zondag het geval was. De mensen konden dan, als ze uit de kerk kwamen, de benodigde boodschappen halen. Er waren overigens ook kerkgangers die hier problemen mee hadden. Later waren de vee- en goederenmarkt op de Kerkstraat. En druk dat het er was. Veel boeren gingen na die tijd, vooral als ze goede zaken gedaan hadden, een borrel drinken in één van de cafés die daar waren. Nog steeds zijn er veel horecagelegenheden op de Grote Kerkstraat.Veel oude beelden passeerden de revue, maar ook van wat er allemaal is opgeknapt, waarbij vaak geprobeerd is om de oorspronkelijke gevels te behouden. Naast de vele afbeeldingen zagen we ook filmpjes over de middenstand van de Kerkstraat en van de markt die daar vroeger was.
Dit allemaal door Cor gepresenteerd met zijn gebruikelijke humor, waardoor er af en toe lachsalvo’s vanuit de zaal klonken.
De opkomst op deze kringmiddag was zeer groot met meer dan 350 bezoekers, waarvan er verscheidenen uit plaatsen kwamen wat verder bij Hoogeveen vandaan.


Het was een erg mooie middag.


SCHILDERIJENEXPOSITIE VAN ROELOF KOOBS IN ’T KRINGHUUS VAN DE HISTORISCHE KRING HOOGEVEEN.


Op zaterdag 18 januari heeft wethouder Erik Giethoorn de schilderijenexpositie van Roelof Koobs geopend in ’t Kringhuus van de Historische Kring Hoogeveen.
Roelof Koobs is geboren in februari 1945 in Meppel. Na de lagere school ging hij naar de ambachtsschool waar hij de schildersopleiding volgde. Toch ging hij niet werken in dit vak, hij werd kelner. In 1967 ging hij in Hoogeveen werken bij hotel Homan. In dat jaar trouwde hij en ging hij ook wonen in Hoogeveen. Bij Hotel Homan heeft hij gewerkt tot 1977, maar toen de stationsrestauratie vrijkwam kreeg hij de kans om deze samen met zijn vrouw te exploiteren als zelfstandig ondernemer. Dit deden ze tot het jaar 2000, toen de Nederlandse Spoorwegen alle stationsrestauraties in Nederland terugnam in eigen beheer. Al een paar jaar eerder begon hij als hobby toch weer te schilderen, maar nu als kunstschilder. Hij nam schilderlessen bij Leo van Dam. Vanaf dat moment heeft hij zich alleen maar beziggehouden met schilderen en heeft hij zich verder ontwikkeld in de schilderkunst. In de jaren die volgden is hij begeleid door o.a. Joop Neutel en Gerard van de Weerd. Ook was hij toen lid van de Hoogeveense schildersclub Het Palet en heeft hij zich aangesloten bij de Sociëteit Drentse Kunstenaars. Roelof is ook betrokken bij de Kunstroute Hoogeveen. Als kunstschilder is Roelof autodidact. Hij probeert het beste uit de traditionele schilderkunst te halen. Hij concentreert zich vooral op landschappen, bloemstillevens en dieren.
Hij is nu ongeveer 25 jaar bezig met schilderen, hij woont ruim 50 jaar in Hoogeveen en hij wordt in 2020 75 jaar. Al met al een mooie aanleiding voor een expositie bij de Historische Kring Hoogeveen. De expositie is van 18 januari tot 14 april 2020 op dinsdagmiddag en vrijdagochtend te bekijken in ’t Kringhuus, Schutstraat 167, Hoogeveen. Groepen, zoals vrouwenorganisaties, scholieren enz., kunnen ook op een ander moment komen. Een afspraak hiervoor kan gemaakt worden met Roelof Koobs via telefoonnummer 0528 – 266324 of 06-10294413. Een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is ook een mogelijkheid.


GEZELLIGE KIEKIESDAG

Zaterdag 28 december 2019 was het weer een gezellige kiekiesdag in ’t Kringhuus van de Historische Kring Hoogeveen. Er kwamen veel bezoekers om foto's te bekijken, maar er werden ook veel foto's gebracht. Zo kregen we o.a. het hele (persoonlijke) archief over de Bellatrixschool, van een voormalige leerkracht van deze school. We zijn erg blij met alle 'nieuwe' aanwinsten. 


 

Kringavond ‘Varen door Drenthe en aanleggen in Hoogeveen’


Op donderdag 14 november 2019 was het weer een mooie kringavond.

Albert Wolting, ooit uitgeroepen tot scheepvaartkoning van Hoogeveen, nam ons deze avond mee in het scheepvaartgebeuren in Drenthe en in het bijzonder over de rol van Hoogeveen.

Vanuit Friesland, Groningen, Overijssel en Duitsland kan je naar Drenthe varen.
Op deze avond voeren we via het Noord -Willemskanaal Drenthe binnen. We lieten ons langzaam afzakken naar Hoogeveen. Onderweg kwamen we interessante wetenswaardigheden tegen. In Hoogeveen kregen we beelden te zien van het vervoer over water, toen en nu. Ook de scheepswerven kregen aandacht.

De oudste foto van een scheepswerf was van Blanken aan Het Haagje. Hij is gestopt in 1915. Het laatste schip dat hij bouwde is nooit te water gelaten. Het was van Duinkerken. Hij woonde wel op het schip, maar op het droge.

Aan de Willemskade was een kleine werf van Botter. Hier werden onder andere grote roeiboten gemaakt.

Scheepswerf Rijnvis was op de Alteveerstraat. Rijnvis had in Groningen geleerd hoe je ijzeren schepen kon bouwen. Dit deed hij samen met Eikelboom. Na een paar jaar gingen de heren uit elkaar en begon Rijnvis de werf Eureka aan de Willemskade. Later ging Rijnvis terug naar de Alteveerstraat. In 1951 is hij gestopt. Voorheen had hij ook een transportbedrijf met vrachtwagens. Hiermee was hij al voor de oorlog gestart. In 1948 verkocht hij dit bedrijf aan Klaas Hartman.

De werf van Scholten, later Bouwmeester en Mager, was de laatste scheepswerf in Hoogeveen, gelegen op Het Haagje nabij het Omkanaal (Kanaalweg). Deze is gesloten in 1965. Op deze werf is het eerste stalen schip gebouwd, in 1922. Het kreeg de naam ‘De Eersteling’. Later is dit schip verlengd.

Na de pauze ging de vaartocht naar Amsterdam.

Via Zwartsluis ging men naar de Zuiderzee. De gemeente Zwolle wou graag dat de zeeschepen daar konden komen. Daarom werd er een strekdam aangelegd, het Zwolsche Diep. De schippers moesten hiervan de kosten betalen, maar ze hadden geen belang bij dit diep. Ze konden door de strekdam niet goed keren. De vereniging Schuttevaer is toen opgericht.
Na Zwartsluis was het eiland Schokland het enige punt met een haven waar de schippers, bij slecht weer, konden wachten tot het weer goed genoeg was om de Zuiderzee over te varen. Van Schokland naar Amsterdam was ongeveer 50 km. Het was een hele kunst om veilig de Zuiderzee over te steken vanwege de vele ondieptes. Veel houten schepen zijn hier gezonken. Je moest niet in een rechte lijn, maar zigzaggend naar Amsterdam varen.

Drentse Praam.
De stichting Drentse Praam werkt aan plannen voor een Historisch Scheepvaartcentrum in Hoogeveen. Ze wil graag een werf in Hoogeveen om te laten zien hoe schepen vroeger gebouwd werden. Verder willen ze graag een expositieruimte hebben en oude ambachten laten zien. Ze zoeken samenwerking met scholen om er een leer-/werkproject van te maken. Een mogelijke locatie is bij de Hoogeveensche Vaart, tegenover de passantenhaven.
De ontwikkelingen van de plannen werden vanavond gepresenteerd.


Ongeveer 350 bezoekers hebben genoten van een mooie avond waarin we met elkaar weer even teruggingen naar het scheepvaartverleden van Hoogeveen.


In het kader van 75 jaar Vrijheid worden in april 2020 in het gebouw van de Tweede Kamer honderd foto’s tentoongesteld uit de jaren 40-45. Foto’s die zijn uitgekozen uit inzendingen uit alle provincies. De provincies wordt gevraagd om ieder 50 foto’s in te zenden voor de uiteindelijke keuze.
Iedereen wordt uitgenodigd om foto’s uit de oorlog aanleveren. Wij roepen mensen op om op zolders, in oude fotoalbums, in schoenendozen te zoeken naar foto’s uit de oorlog. Dan mag over van alles gaan. Over het leven van alledag, de aanwezigheid van de bezetter, de illegaliteit, de onderduik, de vervolging, de militaire strijd, de bevrijding, noem maar op.
De foto’s worden gescand en desgewenst teruggegeven aan de eigenaar. Behalve foto’s zijn wij ook zeer benieuwd naar de verhalen bij de foto’s.
In de maanden november en december zal op 4 plaatsen in de provincie een bijeenkomst georganiseerd worden waar mensen hun foto’s kunnen inbrengen en waar aandacht besteed wordt aan de oorlog in Drenthe. De plaatsen en de tijdstippen zullen via RTVDrenthe en de kranten worden aangekondigd.
Een aantal foto’s zal in de maanden april en mei 2020 op diverse plaatsen in de provincie worden tentoongesteld.
Het project wordt uitgevoerd namens het Platform WO2 en staat onder leiding van het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies. In de Drentse werkgroep werken Drents Archief, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en RtvDrenthe samen. De coördinatie is in handen van voormalig provinciaal historicus Michiel Gerding.
Bijeenkomsten:
20 november 19-22 uur: Ol Eel, Mevrouw Bähler Boermalaan 6, 9765 AP Paterswolde
21 november 19-22 uur: Museum Collectie Brands, Herenstreek 11, 7885 AT Nieuw-Dordrecht
26 november 19-22 uur: Onderduikersmuseum De Duikelaar, Julianalaan 3, 7918 AH Nieuwlande
Nog te bepalen: Oud Meppel

Programma
1 Toelichting op het project
2 De oorlog in Drenthe, overzicht – Michiel Gerding
3 Oorlogsverhalen- Wim Ensing
4 Het programma in 2020 van Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork- Mark Goslinga, Guido Abuys
5 Het programma in 2020 van de gastheren

De avond wordt omlijst met filmpjes uit de archieven van RtvDrenthe en Drents Archief.

Contact:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0654784741/ 0592300450


RABO CLUBSUPPORT. DE PRIJSUITREIKINGEN!!

Wat was 14 oktober een goede avond voor de Historische Kring Hoogeveen.

Tijdens deze feestelijke avond waren de prijsuitreikingen van RABO-clubsupport. Marijn de Vries (schrijfster, wielrenster, spreekster, journalist) was de inspirerende gastvrouw en spreekster. De band Brúúnsma zorgde voor de muzikale omlijsting.


Er waren vertegenwoordigers van 386 Drentse verenigingen aanwezig die elk een bedrag hebben gewonnen. De zes verenigingen die de meeste stemmen kregen, werden het podium opgeroepen. Hierbij was ook de Historische Kring Hoogeveen. Wij werden verrast met €1500,00. Een mooi bedrag, waar de HKH blij mee is en waarvan ze leuke dingen kan blijven doen voor de leden.

Dank aan iedereen die zijn stem heeft gegeven aan de Historische Kring Hoogeveen.