Zoeken

Facebook

FOTOCOLLECTIE VAN FOTO ANNO BAKKER

Freddy Uiterwijk Winkel heeft ruim 100.000 fotonegatieven uit de nalatenschap van de bekende Hoogeveense fotograaf Anno L. Bakker aan de Historische Kring Hoogeveen (HKH) geschonken.

Vandaag vond de officiële overdracht plaats.

Bestuurslid Henk Jonker heeft in de achterliggende jaren al enkele duizenden negatieven gescand en toen Freddy bekendmaakte dat hij stopte met de zaak, heeft hij ‘bemiddeld’ om deze enorme cultuurhistorische schat veilig te stellen bij de HKH.

Het bestuur van de HKH is buitengewoon verguld met deze aanwinst. In zo’n tweehonderd mappen over de periode van 1957 tot 1979 zijn de honderdduizend negatieven keurig gerangschikt en hervindbaar opgeslagen.

Anno L. Bakker en zijn vrouw hadden een gerenommeerde fotozaak in Hoogeveen. Eerst aan de Grote Kerkstraat en later aan de Hoofdstraat. Toen Freddy en zijn vrouw de zaak overnamen verhuisden ze naar de Schutstraat.

Zowel Anno als zijn vrouw maakte ook uit liefhebberij en hobby gedurende vele jaren foto’s van uitzonderlijke kwaliteit in en rondom Hoogeveen. In 2012 organiseerde de Historische Kring Hoogeveen samen met het toenmalig Museum de 5000 Morgen en dochter Berla Bech-Bakker een expositie over Anno L. Bakker.

 

 


 

Honderdduizend foto’s van oud-Hoogeveen veilig gesteld

Freddy Uiterwijk Winkel van Foto Anno Bakker schenkt de ruim 100.000 fotonegatieven uit de nalatenschap van de bekende Hoogeveense fotograaf Anno L. Bakker aan de Historische Kring Hoogeveen (HKH). Bestuurslid Henk Jonker heeft in de achterliggende jaren al enkele duizenden negatieven gescand en toen Freddy bekendmaakte dat hij stopte met de zaak, heeft hij ‘bemiddeld’ om deze enorme cultuurhistorische schat veilig te stellen bij de HKH. Namens het bestuur mocht Henk een reischeque aan Freddy en Leny Uiterwijk Winkel overhandigen.

 


Freddy Uiterwijk Winkel (links) ontvangt de reischeque namens de Historische Kring Hoogeveen
DE FEESTDAGEN KOMEN ER AAN!!

De sint is weer in het land en voor je het in de gaten hebt is het ook weer Kerst.
Doordat de coronamaatregelen aangescherpt zijn, zullen de feestdagen opnieuw anders zijn dan we graag willen. We kunnen ze echter wel vieren. Elkaar cadeautjes geven hoort daarbij en daarvoor hebben wij een leuke suggestie. Wat vindt u van het idee om eens een jaarlidmaatschap van de Historische Kring Hoogeveen cadeau te geven? Mensen kunnen door corona minder de deur uit (vooral 's avonds) en dan is wat extra leesvoer, in de vorm van de Veenmol, wellicht van harte welkom. Of een mooi boek, dat regelmatig wordt uitgegeven door de HKH. Ieder lid krijgt zo'n boek gratis. Om iemand het genoemde cadeau, kostprijs € 18,00, te geven hoef je de deur niet uit, maar kan je het aanschaffen via deze link klik hier. 

 


HET IS ZOVER!
DE UITSLAGEN ZIJN BEKEND VAN RABO CLUB SUPPORT.

Meer dan 30.000 clubs schreven zich in voor Rabo ClubSupport, waaronder de Historische Kring Hoogeveen. Wederom zijn we in de prijzen gevallen. Daar zijn we erg blij mee. We hebben deze keer een bedrag toegekend gekregen, dat we van tevoren niet hadden kunnen bedenken. De prijs bestaat namelijk uit een bedrag van € 2.295,36. Hiermee kan de HKH weer mooie dingen doen voor haar leden. Een belangrijk bestedingsdoel is de verdere digitalisering van ons archief.

We bedanken iedereen van harte, die zijn of haar stem heeft gegeven aan de Historische Kring Hoogeveen. Zonder uw steun was de uitkomst niet zo groots geweest!!


HISTORISCHE KRING EN DE SITUATIE RONDOM CORONA

Momenteel is de situatie rondom corona opnieuw zorgelijk. Het bestuur van de Historische Kring Hoogeveen heeft daarom besloten om nogmaals een aantal zaken af te zeggen of op te schorten. Zo gaan de kringmiddag van 17 november en de geplande 'kiekiesdag' van 27 november a.s. niet door.

We vinden het jammer dat we dit besluit hebben moeten nemen, maar ook dat we ons genoodzaakt zien om voorlopig ’t Kringhuus weer te sluiten voor publiek en groepen vrijwilligers.
We kunnen geen enkel risico nemen m.b.t. een ieders gezondheid.

Zodra het weer verantwoord is om onze activiteiten te herstarten dan laten we dat o.a. weten via onze Facebookpagina en de Nieuwsflits.
We wensen iedereen een goede gezondheid en we hopen dat we elkaar in de toekomst weer zullen ontmoeten.
Boekenmarkt

Deze keer wordt de boekenmarkt van de Historische Kring op twee dagen gehouden, te weten: op vrijdag 5 november van 18.00 – 20.30 uur en op zaterdag 6 november van 10.00 – 12.00 uur. Locatie: ’t Kringhuus, Schutstraat 167, Hoogeveen.
Een groot aantal boeken over verschillende onderwerpen is te koop. Bijvoorbeeld over de geschiedenis van Hoogeveen en Drenthe, het koninklijk huis, molens, historische romans, genealogische jaarboeken, volksalmanakken, enz., enz. Er komen regelmatig nieuwe boeken binnen. Naast boeken hebben we ook ansichtkaarten over Hoogeveen te koop. 


Als u nog één of meerdere uitgaven van de Veenmol mist dan is dit uw kans om uw collectie compleet te maken. De Historische Kring beschikt namelijk nog over veel nummers van oude jaargangen van de Veenmol. Ook is de boekenmarkt een mooie gelegenheid om ‘t Kringhuus eens te bezoeken. Er is voldoende parkeerruimte achter ‘t Kringhuus. Iedereen is van harte welkom.

Gratis parkeren
Bezoekers van de Historische Kring kunnen gebruikmaken van de eigen parkeerplaats achter ’t Kringhuus, Schutstraat 167 te Hoogeveen. Deze is te bereiken vanaf de Carstenstraat naar de Oldenbandringhstraat of vanaf de Zuiderweg naar de Oldenbandringhstraat. Voor de duidelijkheid is een plattegrond bijgevoegd.


Kringhuus gesloten op 22 oktober

Hoewel ’t Kringhuus aan Schutstraat 167 in Hoogeveen weer open is voor publiek, uiteraard met inachtneming van de nog geldende coronamaatregelen, zijn we gesloten op vrijdagmorgen 22 oktober. Normaliter zijn we op vrijdagmorgen open van 9.00 – 12.00 uur. Op dinsdagmiddag is dat van 13.30 – 16.30 uur. (Zie onderstaande poster voor wat betreft de nu nog geldende maatregelen binnen ons Kringhuus.)
BURENDAG DE KAAP

Het Jannes van der Sleedenhuis De Kaap heeft op zaterdag 25 september meegedaan aan Burendag. Veel buurtgenoten hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging. Het terras buiten zat vol. Er stonden kraampjes met koffie/thee en diverse versnaperingen. Ook was er live-muziek om het geheel luister bij te zetten.

De Historische Kring Hoogeveen heeft ook een bijdrage geleverd aan deze gezellige burendag. Een paar vrijwilligers hebben uitleg gegeven bij historische foto's van de omgeving van De Kaap. Veel bezoekers wisten niet wat er voorheen allemaal was op de plek waar nu o.a. het verzorgingshuis staat.


Rabo ClubSupport 2021

Ook in 2021 neemt de Historische Kring Hoogeveen deel aan de Rabo ClubSupport, opvolger van de Rabobank Clubkas Campagne.
Tijdens deze campagne mogen leden van de Rabobank Het Drentse Land hun stem uitbrengen op verenigingen en stichtingen die zij een warm hart toedragen. Deze stemmen zijn geld waard. Hoe meer stemmen er op een vereniging of stichting uitgebracht worden, des te meer geld deze vereniging of stichting ontvangt. In 2020 stelde de Rabobank Het Drentse Land € 200.000,- beschikbaar.

De Historische Kring hoopt dat de leden van de Historische Kring, die ook lid zijn van de Rabobank, gaan stemmen op de Historische Kring Hoogeveen. Omdat wij een vereniging zijn die geen subsidie krijgt van de gemeente en een lage contributie vraagt, kunnen wij wat extra geld goed gebruiken. Voor bijvoorbeeld activiteiten en het aanschaffen van noodzakelijke apparatuur. Vorig jaar hebben we een bedrag van € 1500,- gekregen en dat was het bedrag dat maximaal aan een vereniging wordt toegekend.

Stemperiode
De stemperiode is dit jaar van 4 tot en met 24 oktober. Ieder huishouden mag maximaal twee stemmen op eenzelfde vereniging uitbrengen van de totaal vijf stemmen die men krijgt. Bent u geen lid van de Rabobank, maar wilt u wel graag wat doen voor de Historische Kring? Vraag dan in uw omgeving – familie, vrienden of kennissen – of zij lid zijn van de Rabobank Het Drentse Land en zo ja, of ze op de Historische Kring willen stemmen of word zelf lid van de Rabobank. Dit is gratis. Mensen die alleen een bankrekening hebben bij de Rabobank en geen lid zijn kunnen niet stemmen.

Tijdens de finale-avond wordt op feestelijke wijze de uitslag bekend gemaakt. Handig is om de Rabo website (www.rabobank.nl/hdl) te raadplegen omstreeks november of de website of facebook van de Historische Kring Hoogeveen (www.historischekringhoogeveen.nl). Ook zal er te zijner tijd aandacht aan geschonken worden in de Nieuwsflits van de Historische Kring Hoogeveen.

Aarzel niet en stem op de HKH!!!


Kringavond 'Aan de boorden van de Reest ........'

Voor haar leden organiseert de Historische Kring Hoogeveen op woensdag 15 september 2021 om 19.30 uur de algemene jaarvergadering, gevolgd door een kringavond. Deze worden gehouden in theater De Tamboer te Hoogeveen.

Het jaarverslag en het financieel overzicht over het jaar 2020, staan in Veenmol 2021-2.

Vanwege de nog geldende coronamaatregelen kunnen maximaal 170 personen de jaarvergadering en kringavond bezoeken. Daarom dient u zich vooraf aan te melden via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Het tijdstip van aanmelden is bepalend en vol is vol.

Wolter ter Steege zal die avond een lezing houden met de titel ‘Aan de boorden van de Reest’. Het verhaal gaat over Reestlandschappen en hun bewoners vroeger en nu, rijk en arm. Aan de hand van veel afbeeldingen komt eerst het ontstaan in de oertijd aan de orde en vervolgens de verdere ontwikkeling in historische tijden. Later zakken we als het ware het riviertje in 2021 af. Wat komen we onderweg nu tegen en wat is daar vroeger gebeurd?

Wolter ter Steege is als babyboomer geboren aan de huidige Riegshoogtendijk. Hij is al z'n hele leven geïnteresseerd in landschappen, maar tot ca 15 jaar geleden moesten die wel in het buitenland liggen en er spectaculair uitzien. Sindsdien houdt hij zich vooral bezig met de eigen provincie Drenthe en heeft hij ontdekt hoe boeiend die is. Hij verzorgt zo nu en dan lezingen. Vaker trekt hij rond met groepen belangstellenden op fietsen, in touringcars enz. en vertelt onderweg als "landschapsgids" wat er links of rechts nú te zien en vróeger gebeurd is.

Consumptiebonnen
Als u iets wilt drinken tijdens deze avond dan kan dat uitsluitend voorafgaand aan de voorstelling. De consumpties dienen per pin te worden betaald of met consumptiebonnen die u nog in uw bezit heeft. Er worden geen bonnen verkocht. Ook is er geen pauze. De nu nog geldende coronamaatregelen dienen in acht te worden genomen.
U bent van harte welkom op deze boeiende avond over De Reest.
Dit jaar is er verder nog een kringmiddag gepland op woensdag 17 november.


HISTORISCHE KRING HOOGEVEEN EN FIETSFESTIVAL.

Door Corona was het lange tijd niet mogelijk om als Historische Kring met een kraam op een braderie o.i.d. te staan. Nu de coronaregelgeving soepeler is geworden kan er weer wat meer georganiseerd worden. Zo was er op 19, 20 en 21 augustus het fietsfestival in Hoogeveen. Op 20 augustus heeft de HKH hieraan een bijdrage geleverd.

Zo was er een stand ingericht bij de Spiegelkraan, tegenover de Hoofdstraatkerk. Ongeveer op deze plek was ook het eindpunt van de fietstocht en konden de fietsers op hun gemak een kijkje nemen bij de stand van de HKH waar een paar vrijwilligers o.a. uitleg gaven over de historische achtergrond van de spiegelkraan en de bankjes die daarbij staan. Beide hebben een link naar het rijke scheepvaartverleden van Hoogeveen.

Het was een succesvolle dag, mede door de muzikant die hieraan heeft bijgedragen.


De informatiekraam onder de spiegelkraan


Een groep geïnteresseerde fietsers


BOEK 'BLIK! OP EEN KLEINE 100 JAAR BLIKFABRIEK IN HOOGEVEEN'.


Op donderdag 5 augustus vond, in de bibliotheek aan de Willemskade, de presentatie plaats van bovengenoemd boek.
Het eerste exemplaar van het boek werd door Johann Bisschop overhandigd aan de heer Terpstra, directeur van Trivium (de huidige naam van de blikfabriek).

De Historische Kring Hoogeveen (HKH) geeft regelmatig een boek uit, een zogenaamde monografie. Zo ook het boek “Blik! op een kleine 100 jaar blikfabriek in Hoogeveen”, geschreven door Johann Bisschop. Het geeft de geschiedenis weer van één van de oudste bedrijven, dat momenteel nog in Hoogeveen gevestigd is. Dit is de 17e monografie, die is uitgegeven door de Historische Kring.

Alle leden van de HKH krijgen dit boek één dezer dagen gratis thuis bezorgd, tegelijk met Veenmol 2021-3.
Als u nu denkt: "Ik wil dit mooie boek ook graag hebben of cadeau geven aan bijvoorbeeld een familielid of vriend/kennis", dan kunt u het voor € 24,95 kopen bij de Historische Kring, Schutstraat 167 of bij boekhandel !Pet aan de Hoofdstraat.

Als u lid wordt van de HKH dan krijgt ook u het volgende uit te geven boek gratis. Lidmaatschap kost € 18,00 per jaar. Aanmelden kan via deze link: https://www.historischekringhoogeveen.nl/1/doel-van-de-vereniging/inschrijfformulier


Overhandiging van het boek aan de heer Terpstra


Verhalentafel naar aanleiding van de presentatie van het boek 'BLIK'


Rabo ClubSupport 2021

In september 2021 neemt de Historische Kring Hoogeveen weer deel aan de Rabo ClubSupport, opvolger van de Rabobank Clubkas Campagne.
Tijdens deze campagne mogen leden van de Rabobank Het Drentse Land hun stem uitbrengen op verenigingen en stichtingen die zij een warm hart toedragen. Deze stemmen zijn geld waard. Hoe meer stemmen er op een vereniging of stichting uitgebracht worden, des te meer geld deze vereniging of stichting ontvangt. In 2020 stelde de Rabobank Het Drentse Land € 200.000,- beschikbaar.

De Historische Kring hoopt dat de leden van de Historische Kring, die ook lid zijn van de Rabobank, gaan stemmen op de Historische Kring Hoogeveen. Omdat wij een vereniging zijn die geen subsidie krijgt van de gemeente en een lage contributie vraagt, kunnen wij wat extra geld goed gebruiken. Voor bijvoorbeeld activiteiten en het aanschaffen van noodzakelijke apparatuur. Vorig jaar hebben we een bedrag van € 1500,- gekregen en dat was het bedrag dat maximaal aan een vereniging wordt toegekend.

Stemperiode 

De stemperiode is dit jaar van 4 tot en met 24 oktober. Ieder huishouden mag maximaal twee stemmen op eenzelfde vereniging uitbrengen van de totaal vijf stemmen die men krijgt. Bent u geen lid van de Rabobank, maar wilt u wel graag wat doen voor de Historische Kring? Vraag dan in uw omgeving – familie, vrienden of kennissen – of zij lid zijn van de Rabobank Het Drentse Land en zo ja, of ze op de Historische Kring willen stemmen of word zelf lid van de Rabobank. Dit is gratis. Mensen die alleen een bankrekening hebben bij de Rabobank en geen lid zijn kunnen niet stemmen.

Tijdens de finale-avond wordt op feestelijke wijze de uitslag bekend gemaakt. Handig is om de Rabo website (www.rabobank.nl/hdl) te raadplegen omstreeks november of de website of facebook van de Historische Kring Hoogeveen (www.historischekringhoogeveen.nl). Ook zal er te zijner tijd aandacht aan geschonken worden in de Nieuwsflits van de Historische Kring Hoogeveen.