Kiekiesdag 27 december 2017

Woensdag 27 december was er weer een kiekiesdag in ‘tKringhuus. Velen kwamen om schoolfoto’s te bekijken. Het is altijd mooi om een foto te vinden waar je als kind op staat, vooral als je de foto niet zelf in bezit hebt. Ook kreeg de HKH weer ‘nieuwe’ foto’s, waardoor de collectie weer wat is uitgebreid. Deze foto’s werden direct gescand, zodat niemand zijn/haar foto’s achter hoefde te laten. Alle gasten kregen koffie of thee aangeboden. Het was weer een gezellige bedoening in ’t Kringhuus.

De volgende kiekiesdag is op zaterdag 17 februari 2018. Dit is een echte kiekiesbrengdag. Het gaat die dag niet om schoolfoto’s, maar om andere mooie foto’s uit uw privécollectie. We roepen iedereen op om de laden en schoenendozen met foto’s door te nemen en met mooie foto’s naar ’t Kringhuus te komen. Ook dan worden ze direct gescand. We willen daarbij wel graag weten wat of wie op de foto staat. Ook willen we graag weten waar en wanneer de foto is gemaakt.

Kringavond 16 november: een groot succes.

Donderdag 16 november was alweer de laatste kringavond van het jaar 2017. Cor Koopmans gaf een presentatie met de titel ‘Hoogeveen, veranderingen door de jaren heen’.

De avond zou om 19.30 uur beginnen, maar dat werd iets later omdat nog niet iedereen de gelegenheid had gehad om consumptiebonnen te kopen. De rij wachtenden was erg lang. Hoewel er meestal wel een goede opkomst is bij kringavonden was het aantal bezoekers deze keer overweldigend. Het bestuur van de HKH en de Tamboer hebben dit niet kunnen voorzien. Hierdoor moest men in de pauze ook wat langer in de rij staan voordat men een drankje had.
Maar het was het allemaal waard.

Cor begon zijn presentatie met een paar regels uit een bestaand gedicht:
“Eens was hier alles woest en vlak,
Geen torenspits, geen vriendelijk dak,
Geen boomgroep zelfs rees uit de heide,
Die zich vanaf Kinholtsbos verspreidde”.

Zo was ook de omgeving van Hoogeveen tot het begin van de 17e eeuw. Sinds die tijd is er uiteraard veel veranderd. De Historische Kring Hoogeveen koestert haar fotoarchief en daardoor is ze nog in het bezit van veel prachtige oude beelden. In zijn verhaal nam Cor ons mee langs de Alteveerstraat, Wolfbosstraat, Het Haagje, de Schutstraat, de Hoofdstraat en de Willemskade. Van de oorspronkelijke bebouwing is weinig bewaard gebleven, al is hier en daar nog wel iets te herkennen van vroeger. Ook de kanalen zijn verdwenen. Gelukkig zijn er nog veel oude en iets minder oude foto’s aanwezig, zodat we de veranderingen, die in de loop der jaren hebben plaatsgevonden, goed kunnen volgen. Het verhaal werd op een boeiende manier gebracht met af en toe een anekdote er tussendoor. Het riep bij velen dierbare herinneringen op, zoals aan de reacties uit de zaal was te horen. De Historische Kring Hoogeveen heeft ongeveer 350 mensen weer een leuke avond bezorgd.

CLUBKAS CAMPAGNE RABO-BANK

8 november 2017. Maar liefst 200 clubs uit Zuidwest-Drenthe hebben zich dit jaar aangemeld voor de Clubkas Campagne van de RABO-bank. De Historische Kring Hoogeveen was één van hen. Opnieuw is de HKH eerste geworden en ontvangen ze een bedrag van € 1000,00. Het is erg fijn dat zoveel mensen de HKH een warm hart toedragen en hun stem op deze vereniging hebben uitgebracht.

Open Bedrijvendag Hoogeveen

Op zaterdag 4 november 2017 vond voor de 15e keer de Open Bedrijvendag Hoogeveen plaats. Dit evenement wordt steeds op de eerste zaterdag in november georganiseerd. De Historische Kring Hoogeveen deed dit jaar voor de eerste keer mee, hoewel we geen bedrijf zijn. Achter de voordeur van ons pand aan de Schutstraat 167 is veel te zien voor geïnteresseerde inwoners en deze zijn er, hebben we gemerkt. Ruim 200 bezoekers hebben deze zaterdag genoten van de historische expositie over het Hoogeveense bedrijfsleven, van de doorlopende presentatie “De opkomst en de vergankelijkheid van de Hoogeveense industrieën” en de vele fotoboeken met schoolfoto’s. Het was regelmatig ‘volle bak’ in ons onderkomen. Het enthousiasme van de bezoekers was groot: ongeveer 15 bezoekers hebben zich direct aangemeld als nieuw lid van de HKH en een aantal heeft aangegeven het aanmeldformulier thuis te willen invullen om later te bezorgen in ons gebouw. Velen hadden er geen idee van wat de Historische Kring Hoogeveen allemaal doet. Als u nu denkt: “Wat jammer dat ik daar zaterdag niet ben geweest” dan kunt u ons alsnog bezoeken op de dinsdagmiddag. We zijn iedere dinsdag open van 13.30 – 16.30 uur. De fotoboeken zijn altijd in te zien en de expositie over het bedrijfsleven houden we de komende tijd in stand.