Kringavond 19 september 2013
Kringleden smullen van verhaal oud-wethouder Thijs Leistra
|
HOOGEVEEN - Het gebied tussen de A28, het kanaal, de Hoofdstraat en het station: Plan West. Daarover hield oud-wethouder Thijs Leistra gisteren een lezing tijdens de kringavond van de Historische Kring Hoogeveen in theater De Tamboer. Leistra vloog door de dia's heen, de luisteraars genoten met volle teugen.
|
Het Kruis, nu ook wel bekend als één van de drukste punten in hartje Hoogeveen, was er al in 1820. Leistra laat dia's zien van 1820, 1860, 1900 en 1940 om de mensen in de zaal een beeld te geven hoe Hoogeveen groeide in die jaren. ,,In 1820 was er alleen de Hoofdstraat, de Schutstraat en Het Haagje. Ook een deel van het Griendtsveen was bebouwd.
In 1860 zie je een beetje verandering, maar als je je bedenkt dat dat veertig jaar later is en dat dat over twee generaties gaat, is het weinig. Er was nauwelijks uitbreiding." Dat verandert in het begin van de 20ste eeuw. ,,Het Griendtsveen wordt uitgebreid en ook de Willemskade en de Van Echtenstraat krijgen vorm. In 1974 begint Hoogeveen explosief te groeien."
Leistra laat een luchtfoto van net na de oorlog zien. ,,Je ziet het gemeentehuis en je kunt duidelijk zien waarom Het Kruis die naam heeft gekregen. In het Noorden zie je duidelijk het station, het gemeentehuis en de Pesserstraat." Vanuit de zaal klinkt steeds meer gemompel. Het verhaal en de dia's slaan aan.
Dia's van de Dekkersgang komen voorbij en daarna laat de oud-wethouder foto's zien van de Westerkerkstraat. ,,Op deze foto zie je Appie Wemmenhoven en zijn broertje Klaas. Zit Appie misschien in de zaal?" Bevestiging klinkt vanuit de zaal. ,,Mooi, dan wil ik straks wel even zien hoe je er nu uitziet!"
Bij Station Hoogeveen werd in 1895 een zwembad aangelegd. ,,Dat is al 120 jaar geleden.
Het was het eerste zwembad van Hoogeveen. Er golden strenge regels. Tussen 7.00 en 9.00 uur mochten de mannen zwemmen. Daarna kreeg het water een uur rust. Tussen 10.00 en 12.00 uur mochten de dames een duik nemen, waarna het water weer een uur stil kwam te liggen. Daarna mochten de mannen van 13.00 tot 20.00 uur zwemmen.
De mannen en vrouwen mochten niet tegelijk in het bad zwemmen." Dat werd volgens Leistra later anders. ,,In 1927 werd het zwembad bij het station gedempt. Toen werd er, op de plek waar nu de Ferdinand Bolsstraat uitkomt op de Griendtsveenweg, een nieuw zwembad aangelegd: de Bottertippe. Wel met aparte kleedhokjes natuurlijk, maar de mannen en vrouwen mochten tegelijk zwemmen." Ook van dat zwembad heeft Leistra foto's. ,,Er was een ondiep gedeelte, een diep gedeelte en men kon zonnen op een zandstrand." Leistra heeft in dit zwembad zijn diploma gehaald. Net als velen in de zaal. ,,Ik vergeet het nooit weer. In april het zwembad induiken terwijl het water 16 graden is. En wilde je niet, dan hielp de badmeester je wel een handje."
Niet te missen in Plan West: Hotel Homan. Gebouwd in 1906, afgebroken in 1987. ,,Het was een bekende plek. Men heeft er veel koppen koffie gedronken, veel bruiloften gevierd en er zijn veel rijexamens afgelegd. Het was een begrip in de omgeving van Hoogeveen. En ondanks dat het is afgebroken, is het dat nu nog steeds."