Stadswandelingen
Een eindje om in Hoogeveen.
De Historische Kring Hoogeveen organiseert stadswandelingen voor groepen. Hoogeveen bestond vroeger vooral uit waterwegen. De laatste kanalen werden gedempt in 1972. Men heeft via het kunstwerk "De Cascade" het water weer teruggebracht in het centrum. De Historische Kring Hoogeveen heeft sinds mei 2003 een gidsengilde dat stadswandelingen in Hoogeveen organiseert. Er zijn verschillende routes te lopen door de stad langs vele historische panden en monumenten. De gidsen geven tijdens de wandeling hier heel veel informatie over. De start van de routes is verschillend. Dit is afhankelijk van de route die gekozen wordt. |
De Noordroute wordt gelopen vanuit restaurant De Koffiepot (voormalige koffiebranderij) in de Hoofdstraat via de Brinkstraat met zijn statige huizen naar het voormalige klooster. Dan via de Hoofdstraat naar het gemeentehuis waar het Verzetsmonument staat. Daarna door de Grote Kerkstraat naar de oudste kerk van Hoogeveen en dan weer terug naar De Koffiepot.
De Zuidroute start bij restaurant "t Olde Schippershuus" (voormalige rentmeesterwoning) dat op een kruispunt staat van vroegere waterwegen. We gaan een stukje de Schutstraat in, waar enkele oude panden staan, tot de Reviusweg. Vervolgens lopen we terug via de Alteveerstraat, Het Haagje en de vroegere "Eiermarkt" naar ''t Olde Schippershuus".
De Centrumroute start ook vanuit restaurant De Koffiepot in de Hoofdstraat. We lopen richting het Raadhuis met het Verzetsmonument. Vervolgens via de Grote Kerkstraat naar de Joodse begraafplaats en korenmolen "De Zwaluw". Daarna via de Van Echtenstraat terug naar de Koffiepot.
De begraafplaatsroute start ook vanaf restaurant "t Olde Schippershuus". Daarna gaan we via de Alteveerstraat en de Leiendijk naar de oude begraafplaats (vanaf 1829). Daarna via de Zuiderweg naar het Oorlogsmonument en het monument bij de Joodse begraafplaats. Terug via de voormalige synagoge naar "t Olde Schippershuus".
Stadswandeling: Van Kruis tot Kei (1625 -1925)!
De kiem voor het ontstaan van Hoogeveen is in 1625 gelegd door Heer Roelof van Echten. De ontwikkeling van Nie Echten, zoals Hoogeveen aanvankelijk werd genoemd, is begonnen aan het zogenaamde Kruis. Het kruispunt van de waterwegen Hoofdstraat, Haagje, Alteveerstraat en Schutstraat. Daar, op dat kruis bij restaurant ‘t Olde Schippershuus, start de wandeling die, in overleg, tussen anderhalf- en twee uur duurt. De tocht gaat door de Hoofdstraat en eindigt bij de Hoogeveense Kei aan het (huidige) begin van de Hoofdstraat. De kei werd geplaatst bij de viering van het 300-jarig bestaan van Hoogeveen.
Tijdens de wandeling vertelt de gids allerlei historische weetjes, feiten en anekdotes over de geschiedenis van Hoogeveen. Hij legt uit hoe het veen door middel van kanalen, opgaandes, wijken (brede sloten) en greppels aan snee werd gebracht. De overblijfselen van die structuur is op tal van plaatsen terug te zien in Hoogeveen.
Een prachtige tocht die ook gemaakt kan worden door familie- en /of vriendengroepen. Als er jongere kinderen deelnemen past de gids de inhoud aan, zodat het ook voor hen aantrekkelijk is om mee te lopen.
Route door het Spaarbankbos: start bij restaurant 'De Spaakbankhoeve"
Nadere informatie
Voor nadere informatie over de stadswandelingen kunt u contact opnemen met: Rob Prins: