Jongste Veenmol

VEENMOL 2023-2

De tweede Veenmol van dit jaar, het oorlogsnummer, is inmiddels bij alle leden van de HKH bezorgd. Opnieuw is er een grote hoeveelheid verhalen over de oorlog bij de redactie gekomen. We vinden het belangrijk om één keer per jaar het tijdschrift louter te kunnen vullen met verhalen over deze heftige tijd in Nederland en dan met name met verhalen over Hoogeveen.

Zo kregen wij het verhaal van Roelof ter Stege in handen, die vele onderduikers heeft vervoerd op zijn boot tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft zijn daden op papier gezet voor zijn drie kinderen. “Ik kneep hem jongens, maar gelukkig gingen ze eerst in het vooronder kijken, dat vond ik niet erg, daar was toch niets te vinden. Ze bleven een hele tijd beneden en hebben alles blijkbaar goed nagezocht. Plotseling zagen mijn knecht en ik ze weer boven komen en liepen ze naar de roef. Morrelden wat aan de deuren, keken door de ramen, maar zagen kennelijk niets verdachts. Goddank. Er viel een pak van mijn hart. Jullie zult begrijpen dat we weer gauw aan boord waren. Een uur later kregen we bericht, dat we door mochten varen. Ik geloof niet dat ik een Duits bevel ooit zo snel heb opgevolgd”, vertelt Ter Stege. Hij kreeg voor zijn heldhaftige optreden tijdens de oorlog het Kruis van Verdienste uit handen van Prins Bernhard.

In deze Veenmol ook het verhaal over Catharinus Annen, de vader van Wim Annen. Wim wist dat zijn vader in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken heeft gezeten in boerderij Bosch Hengeveld in Sinderen in de gemeente Varsseveld. Wim kwam per toeval in contact met Grada Rougoor-Hartemink, die bij het begin van de oorlog veertien jaar was. Zij kon Wim veel vertellen over de onderduiktijd van zijn vader, want zij maakte hem mee in de boerderij waar zij woonde.

De Hoogeveensche Courant kreeg een boete voor twee woorden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de krant werden gepubliceerd. Cor Koopmans zocht uit waarom en welke twee woorden dat waren en ook Jan Giethoorn vond een schrift met daarin het verhaal van zijn vader Hilbert. Hilbert werd opgepakt in de winter van 1944 door de SS. In het verhaal beschrijft hij wat er daarna gebeurde.

Naast alle oorlogsverhalen blikt Anneke Coelingh terug op haar nachtdienst in het ziekenhuis tijdens het F-16 drama in 1983, inmiddels 25 jaar geleden.  Bart Metselaar vertelt in het Hoogeveens over het paasvuur.

Onze rubrieken De Disselaar en Hoe het toen was… en nu is… zijn doorgeschoven naar de volgende editie wegens de hoeveelheid aan verhalen. Die verschijnen dus beide in Veenmol 2023.

Nieuwsgierig geworden naar al deze verhalen? Wordt dan lid van de Historische Kring Hoogeveen voor € 23,00 per jaar. Voor dit bedrag krijgt u veel meer dan vier keer per jaar de Veenmol.

Lid worden kan makkelijk via deze link Lid worden - Historische Kring Hoogeveen

Cadeausuggestie: geef tijdens de feestdagen iemand een jaarabonnement van de Historische Kring Hoogeveen cadeau. Dat kan eveneens via de link in dit artikel.

  Vaste rubrieken
- Historiael van de redactie
- Van de voorzitter
- Uitnodiging kringavond
- Nieuwe leden
- Nieuw in archief en bibliotheek
- Reacties op eerder geplaatste artikelen
- Zoekplaatjes

De Veenmol is voor 6 euro te koop bij de ledenadministrateur, boekhandel !Pet, de Bibliotheek en in de bibliotheek van de Historische Kring Hoogeveen.