Skip to main content

Jongste Veenmol

VEENMOL 2023-4. DE LAATSTE VEENMOL VAN DIT JAAR

Hij stelde zich altijd voor als ‘Jan, zoals alle helden kortweg Jan’. Jan de Weerd was van 1947 tot 1980 politieman in Hoogeveen. Hij vervulde met veel plichtsbesef, trots en plezier zijn taak als politieman in Hoogeveen. “Hoogeveen is sterk veranderd in die tientallen jaren. Van een gemoedelijke, kleine vervenersplaats met veel kanalen waar iedereen elkaar kende, is Hoogeveen uitgegroeid tot een grote industriestad. Zijn zoons Rob en Bert de Weerd schreven een verhaal over hun vader voor deze laatste Veenmol van 2023. 

Hoe was het ruim 100 jaar geleden gesteld met de volkshuisvesting in Hoogeveen? En hoe groeide deze plaats? En woonde iedereen zo luxe als aan de streek De Huizen (nu Hoofdstraat) met voldoende licht en lucht? Cor Koopmans dook voor deze editie van de Veenmol in de geschiedenis van de volkshuisvesting in Hoogeveen en geeft een overzicht van de ontwikkelingen in Nederland. 

Bert Berkenbosch haalde uit een tas vol spullen veel foto's, kaarten, een boek en andere curiosa en stalde deze uit op tafel. Zijn oog viel op de map ‘Jachtvergunningen. Oude vergunningen die niet meer geldig zijn’. De spullen waren eigendom van zijn grootvader Lambertus de Goede. “In Noordscheschut noemde iedereen hem Bart. Opa De Goede had een hobby en dat was jagen. Bert vertelt dat hij en zijn broer Henk mee mochten om te drijven toen ze daar ‘groot’ genoeg voor waren. Ze schrokken zich soms rot als een fazant vlak voor hen, luid wapperend met zijn wieken, in een bietenveld opvloog. 

En een bijzonder geschenk van Geert Schonewille. Zijn opa Jaap Oostijen (1908-1991) schreef in 1924 een boek over zijn belevenissen in Hoogeveen en Pesse. “De verhalen zijn deels autobiografisch, maar hij had ook een rijke fantasie. Ik denk dat de lezers van de Veenmol de verhalen zullen waarderen”, vertelt zijn kleinzoon. Enkele verhalen verschenen in 2008 al in het tijdschrift, de rest willen wij de komende jaren publiceren. 

Ook is er de komende periode veel te doen in ’t Kringhuus, denk aan de Kiekiesdag, de verkoop van ansichtkaarten en boeken. Verder heeft de Historische Kring Hoogeveen komend jaar, dankzij het 40-jarig bestaan, een leuke actie voor leden en mensen die lid willen worden. Je leest er alles over in deze Veenmol. Nieuwsgierig geworden naar al deze en andere mooie verhalen? Wordt dan lid van de Historische Kring Hoogeveen voor € 23,00 per jaar via de link: Inschrijven als lid - Historische Kring Hoogeveen

Hiervoor krijg je veel meer dan vier keer per jaar de Veenmol!

Cadeausuggestie: geef tijdens de feestdagen iemand een jaarabonnement van de Historische Kring Hoogeveen cadeau. Dat kan eveneens via de link in dit artikel.

  Vaste rubrieken
- Historiael van de redactie
- Van de voorzitter
- Uitnodiging kringavond
- Nieuwe leden
- Nieuw in archief en bibliotheek
- Reacties op eerder geplaatste artikelen
- Zoekplaatjes

De Veenmol is voor 6 euro te koop bij de ledenadministrateur, boekhandel !Pet, de Bibliotheek en in de bibliotheek van de Historische Kring Hoogeveen.