Kringavond 18 september 2014
Klompen: 'Warm in de winter, koel in de zomer'
Hoogeveen-klompen. De meeste mensen hebben wel een keer 'op hout gelopen'. De Historische Kring Hoogeveen hield gisteren een kringavond in theater De Tamboer met als thema lopen op hout.
Frans Meek van het internationaal klompenmuseum in Eelde vertelde over Nederlandse, Europese en klompen over de hele wereld én over zijn passie: het museum.
Door Henriëtte Meppelink
Een croissant kom oorspronkelijk niet uit Frankrijk, maar is een Oostenrijks product, de tulp komt uit Turkije, de aardappel uit Zuid-Amerika en de klomp? Die komt niet zoals velen denken uit Nederland, maar uit Frankrijk. ,,Een wetenschappelijk betoog over klompen is er niet. Het is niet zo dat we weten waarom zus en waarom zo. Een echte studie is er nooit van gemaakt", vertelt Meek. Toch, de meeste mensen die een kijkje nemen in het Internationaal Klompenmuseum in Eelde kijken hun ogen uit. ,,We hebben 2450 klompen uit vijftig landen in huis. Niet alles is uitgestald, maar dat lukt ook niet met zo'n enorme collectie. We willen verhuizen, maar zijn druk bezig met het zoeken naar een nieuw onderkomen en dat is nogal een klus in crisistijd."
In Eelde woonden twee klompenmakers: de gebroeders Wietzes. De oudste, Egbert, overleed in 1988 en liet alle klompen die hij had verzameld achter. ,,Wat er met de klompen gebeuren moest, wist men eerst niet. Iemand uit Yde wilde de verzameling wel opkopen, maar wat hij ermee wilde wisten we niet. Voor hetzelfde geld had hij ze stuk voor stuk in de houtkachel gegooid. Dat zou zonde zijn geweest." In 1990 werd het museum opgericht. ,,De vrouw van Wietzes heeft nog jaren rondleidingen gegeven. Daar is ze nu net mee gestopt."
Meek laat allerlei dia's zien van klompen uit heel Europa en ook van de eerste klompen die zijn opgegraven in Nederland. ,,De oudste vondst stamt uit 1260. Deze is in Rotterdam opgegraven. In Groningen werd vlakbij de Markt, voor het Goudkantoortje, een klomp opgegraven die waarschijnlijk stamt uit 1420. Daar hebben we een replica van in het museum."
Wie nog geen klompen heeft, koopt ze na vanavond wel. Meek vertelt enthousiast verder terwijl hij af en toe een blik op zijn horloge werpt om de tijd in de gaten te houden. ,,Ze zijn licht van gewicht, warm in de winter en koel in de zomer." Het museum verkoopt ook klompen. ,,Speciaal voor buitenlanders die zo'n typisch Nederlands product willen meenemen hebben we nu ook van die sloffen die je zo tussen de bagage kunt stoppen. Dat is met een stel echte klompen toch wat lastiger."