Skip to main content

Kringavond 19 november 2015

Kringavond "Waar komt het verhaal van de kerstman vandaan en hoe komt het dat we massaal een dennenboom met lichtjes in huis zetten?"

Op donderdag 19 november 2015 om 19.30 uur is er een kringavond van de Historische Kring Hoogeveen. De avond wordt gehouden in de Passagezaal van het Theater Congrescentrum De Tamboer te Hoogeveen. de heer Henk Nijkeuter zal die avond vertellen over de midwintertijd van kerst tot en met het nieuwe jaar. De titel van de lezing is: Waar komt het verhaal van de kerstman vandaan en hoe komt het dat we massaal een dennenboom met lichtjes in huis zetten?

Oude Drentse kersttradities komen aan bod, zoals het steffenen. Kinderen uit arme gezinnen gingen op tweede kerstdag de boerderijen langs om een rijmpje op te zeggen voor de koeien. Als dank kregen ze van de boerin een fikse boterham. Boerenzoons en knechten haalden op diezelfde dag de paarden van stal en reden in groepjes van dorp tot dorp. Als ze bij een herberg of een kroeg aankwamen, kregen ze te paard van de kastelein een borrel.

Ook rond oud en nieuw waren er allerlei gebruiken, zoals het schieten met geweren. Tegenwoordig gaan we in veel dorpen nog op nijjaorsvisite, worden er ijzerkoeken of knieperties gebakken en wordt er gesleept met van alles wat los en vast zit. Dat laatste ontaardde ook vroeger vaak in vandalisme; dat is kennelijk iets van alle tijden.

Henk Nijkeuter is kenner van Drentse volksgebruiken en de Drentse literatuur en is werkzaam in het Drents Archief als hoofd Collecties en Publiek.