Skip to main content

Kringavond 15 februari 2017

 

Lancering website en kringavond over Staphorst.

Op woensdag 15 februari 2017 is, voorafgaand aan de kringavond, de nieuwe website van de Historische Kring Hoogeveen gelanceerd. De openingshandeling is verricht door wethouder Erik Giethoorn.


Wethouder Erik Giethoorn

De HKH is wel een historische vereniging, maar wil toch ook graag met de tijd meegaan. Daarom heeft ze haar website in een moderner jasje gestoken.
De websitecommissie is zeven maanden geleden gestart met de ontwikkeling en inrichting van de nieuwe website. De websitebouwer is Q-websites. Het resultaat mag er zijn. Dit is de derde website van de HKH en hij is beter toegankelijk voor telefoons en tablets dan de vorige website.

De webmaster van de HKH (Henk Jonker) heeft een korte presentatie gegeven van de nieuwe website. Als u vragen of opmerkingen heeft m.b.t. de nieuwe site dan kunt u deze aan hem stellen of doorgeven via het emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 Voorzitter Johann Bisschop met de websitecommissie

 

Nadat een kijkje was genomen op de nieuwe website kwam de heer Jouk Huisman uit Staphorst aan het woord. Hij gaf een geanimeerde presentatie met af en toe een grap over de onderscheidende kenmerken in Staphorst.

Gastspreker Jouk Huisman

Zoals vele gemeenten in ons land is ook Staphorst een onderscheidende gemeente.  De onderscheidende kenmerken in Staphorst zijn onder andere de klederdracht, tradities en gewoontes, landschap en religie. In de lezing kwam aan de orde hoe deze onderscheidende elementen zijn ontstaan en waar het vandaan komt. Wat is er hedendaags van overgebleven?

Landschap
Staphorst heeft een slagenlandschap van west naar oost. Het landschap bestaat uit repen land. Er was een verkaveling tussen 1227 - 1233. Er is een klooster geweest en er liggen ridders begraven. Dit was het begin van Rouveen. De huizen zijn Saksische boerderijen. Staphorst heeft ongeveer 300 rijks- en 300 gemeentelijke monumenten. Het zijn karakeristieken, die je nergens anders tegenkomt.
Iedereen woonde aan stegen waardoor men elkaar recht van overpad moest verlenen.
De naam Rouveen komt van ruw veen. Dit is vruchtbare grond. De naam Staphorst duidt op de grote stappen die men moest nemen om bij de horst (een historische benaming voor een met kreupelhout of hakhout begroeid, hoger gelegen stuk grond). In Staphorst is de grond van oorsprong schraal.

Religie
Religie is over het algemeen weinig kleurrijk, maar in Staphorst is dat zeker niet het geval. Hier zie je juist heel veel kleur. Dat is nergens anders zo in Nederland. Zondags gaat men over het algemeen lopend naar de kerk. De mannen voorop en de vrouwen er achteraan. Hier zijn weinig foto’s van, omdat de Staphorsters er een hekel aan hebben dat ze op de foto komen. Waarom dat zo is is nog steeds een mysterie. In de plaatselijke verordening staat overigens nog steeds een artikel waarin staat dat men zonder toestemming niet mag fotograferen in Staphorst.

Klederdracht
Wat typisch is voor Staphorst is de klederdracht al zijn er tegenwoordig nog maar enkele vrouwen die nog elke dag in deze traditionele kledij lopen. Mannen in klederdracht zie je zelfs helemaal niet meer. Mannen liepen sowieso eerder in gewone burgerkleding dan vrouwen. Als een man terug kwam uit militaire dienst ging hij meestal niet meer in klederdracht lopen. Aan de klederdracht kon je o.a. zien of iemand in de rouw was. Bij de klederdracht van vrouwen hoorden ook oorijzers. Deze hadden 6, 7 of 8 krullen. Hoe meer krullen hoe rijker iemand was. Ook de bekende Staphorster stip (een bepaalde verftechniek) zie je op de kleding terug, maar ook op allerlei voorwerpen.

Verkering
Als jongens en meisjes vroeger verkering zochten gingen ze naar de ganzenmarkt in Zwolle. De meisjes namen dan een kussensloop mee. De jongens moesten deze te pakken zien te krijgen. Als een jongen een kussensloop veroverd had dan ging hij deze ’s avonds bij het bijbehorende meisje thuis terug brengen om zo kennis te maken met de familie.
Het zogenaamde venstervrijen kwam in heel Nederland en daarbuiten voor, maar in Staphorst is dit langer in gebruik geweest dan elders. Er waren ooit twee predikanten die vonden dat dit niet kon. Hierover is zelfs een brochure hierover.

Noaberschap
Er was altijd veel binding en noaberschap in Staphorst, maar hierdoor wist men ook alles van elkaar.
Als iemand was overleden dan deden de buren alles m.b.t. de overledene. Zij legden de overledene af en regelden alles rondom de begrafenis. De familie kreeg daardoor alle ruimte om te rouwen. Als iemand begraven werd dan gebeurde dat op een boerenkar met houten wielen. Daarachter liep de rouwstoet, mannen vooraan en vervolgens de vrouwen.

 

Op deze kringavond zijn ongeveer 300 personen af gekomen en aan de reacties uit de zaal kan de conclusie worden getrokken dat het weer een geslaagde avond is geweest.