Skip to main content

 Jaarvergadering en Kringavond Historische Kring Hoogeveen

Donderdag 11 mei was de Jaarvergadering en Kringavond van de Historische Kring Hoogeveen. Tijdens de jaarvergadering keurden de leden de financiële stukken goed en stemden ze in met de keuze van Greet Koopmans als nieuw bestuurslid. Vervolgens gaf Albert Haar een boeiende lezing met de titel Van speulman tot Skik. 


Albert tijdens de lezing op 11 mei 2017

Muziek vindt zijn oorsprong in het fluiten en zingen in de openbare ruimte. Overal werd dit toegepast: Strijd, kerk, werk en ontspanning. Simpele fluiten werden gemaakt van holle natuurlijke producten zoals rietstengels. Daarna kwam de radio. Dit was allemaal éénrichtingverkeer. Met de komst van de jukebox veranderde dit. Daar gooide je een kwartje in en dan kon je zelf muziek kiezen.

De historie van de lichte muziek in Drenthe begint eigenlijk na de Tweede Wereldoorlog. Deze oorlog bepaalde voor een belangrijke deel welke muziek naar Europa en Nederland kwam, omdat de Amerikaanse militairen deze muziek meenamen, ook ‘zwarte ‘muziek, The voice of America. Hierdoor is de interesse ontstaan voor jazz, blues enzovoort. De radio-omroep Herrijzend Nederland werd opgericht. Ook ontstonden er regionale omroepen. Er kwamen diverse soorten muziek, o.a.: Indië-muziek (Blue Diamonds, Anneke Grönloh en de Hoogeveense Lydia Tuinman) en dansmuziek. Overal in Drenthe gingen de jongeren op zaterdagavond in cafézalen dansen. Er waren veel muziekbandjes. 

Ook de geheime zender was er. Deze bestond niet officieel, het moest stiekem gebeuren. Je kon daar ook plaatjes aanvragen die dan werden gedraaid. 

Eind 60er jaren was er veel muziek uit Amerika en Duitsland. Denk aan Elvis Presley en Conny Froboess. De Beatles en de Rolling Stones kwamen. Deze laatste band bestaat nog steeds. Een Nederlandse band met veel invloed was Normaal uit de Achterhoek met hun dialect en onderwerpen van het platteland. Een groot succes. Uit Hoogeveen kwam de muzikale familie Karst. Duo Karst is hieruit voortgekomen. Ze hebben een mooie Drentstalige LP gemaakt. Er was ook een generatie die andere muziek wou horen. Wel Drentstalig. Denk aan Skik met het nummer Droge worst. Harry Muskee, een jongen uit Assen luisterde naar de Amerikaanse zender. Speciale muziek. Cuby and the Blizzards ontstond toen. Zijn muziek heeft Drenthe niet onberoerd gelaten. Toen Harry te veel herkend werd is hij naar het dorp Grolloo verhuisd. Albert Haar heeft veel over Harry Muskee verteld. Hij heeft veel met hem opgetrokken en ze zijn ook samen een paar keer naar Amerika geweest. Daar waar de zwarte muziek gemaakt werd, in Mississippi. Harry’s blues is een muziekprogramma van Harry Muskee en Albert Haar, wat nog steeds bestaat bij radio Drenthe, nu zonder Harry.

50 jaar muziek in Drenthe. Het was een nostalgische toer door Albert Haar. 

Ruim 100 personen kwamen op deze kringavond af. Alle mensen, die niet gekomen zijn, hebben een fantastische avond gemist.