Skip to main content

Kringavond Historische Kring Hoogeveen: Drenthe in beeld.

Donderdag 21 september was er opnieuw een Kringavond van de Historische Kring Hoogeveen. Harm Jan Lesschen uit Oosterhesselen nam ons mee op een reis door Drenthe lang kunstwerken en monumenten met als titel: Drenthe in beeld.
Voordat de eigenlijke lezing begon werd er een impressie vertoond van een aantal beelden in de gemeente Hoogeveen: Velden van nevel bij DOC fabriek, één van de vier beelden die bij de invalswegen van Hoogeveen staan. De betekenis van het beeld is in nevelen gehuld; De Veenmol. De veenmol is een insect dat in de grond wroet. Het lijfblad van de Historische Kring Hoogeveen heeft ook deze naam. De overeenkomst met het insect is dat de HKH ook wroet, maar dan in de historie; Het wapen van Hoogeveen. De betekenis is uitgelegd; De Tas; Beeld van dokter Van der Velde, bij ziekenhuis Bethesda; De haan, ook bij ziekenhuis Bethesda. De haan was in de Griekse mythologie het symbool van geneeskunst; Beeld De Bron, ook bij Bethesda (plaats van barmhartigheid, geneeskrachtige bron); Schippersmonument; Trommelslager; cirkel op de gevel van De Tamboer; verzetsmonument voor het gemeentehuis; De Cascade, met aan het eind de bijenkorf. Ook een aantal beelden in de buitendorpen: Het Anker, onthuld door prof. Muntendam, vroeger huisarts in Hollandscheveld; Steen des aanstoots, die herinnert aan de boerenopstand; Cillie de nevelhekse; de Pullenvaarder van Onno de Ruiter, hij heeft de meeste beelden in Drenthe staan. 
In Nieuwlande, het dorp van verzet; een beeld van Paul Hulskamp, 3 staanders. Deze geven het verzet aan tegen de Duitsers; Yad Vashem monument, het hele dorp heeft een oorkonde gekregen als dank voor verzet tegen de Duitsers en het huisvesten van Joodse onderduikers. Het beeld is een soort onderduikershol.

Toen begon de eigenlijke lezing.
In Drentse dorpen en steden staat een veelvoud aan beelden, die met het verleden of het heden van Drenthe te maken hebben. Veelal zijn ze verbonden aan sagen, legendes en bijzondere gebeurtenissen in de provincie. Aan de hand van verhalen, gedichten, anekdotes en beelden vertelde Harm Jan Lesschen over de geschiedenis, de cultuur van Drenthe en het mooie Drentse landschap. De ‘juffer van Batinge’ kwam voorbij, Ganzen Geesje wandelt samen met de Podagristen door Coevorden, Bartje bidt ‘veur broene bonen’ en Lammechien werkt aan haar borduurwerk. In Oosterhesselen staat de tram onder stoom, Berend Botje vaart nog altijd naar Zuidlaren, dove Peter en Waander bewaken Aalden met zijn eeuwenoude brink. In Hoogeveen staan Velden van Nevel langs de snelweg, heeft de Trommelslager een mooi plekje gevonden bij de Grote Kerk, staat het Schippersmonument zelfbewust en krachtig op Het Kruis en vliegt de Veenmol door het gemeentehuis.

Ruim 200 personen kwamen op deze kringavond af.