Skip to main content

Kringavond culturele ontwikkeling Hoogeveen en 50 jaar Tamboer.

Op woensdag 14 februari was er weer een Kringavond. Johann Bisschop gaf een boeiende presentatie over de culturele ontwikkelingen van Hoogeveen en over 50 jaar Tamboer. Voordat de Tamboer geopend werd gebeurde er ook al veel op cultureel gebied. Dat gebeurde veelal in allerlei zalen van hotels en cafés, zoals in hotel Luinge (1903), wat in 1909 hotel Ogterop werd en onder een nieuwe eigenaar later verder ging als hotel Victoria. Ook in hotel Homan en marktcafé Royal werd veel georganiseerd. Mooie oude foto's werden vertoond en een filmpje over de opening van de Tamboer. 

Voordat de Tamboer geopend kon worden ging er heel wat aan vooraf. Reeds op 13 juni 1958 was het eerste initiatief voor een cultureel centrum in Hoogeveen. Er kwam rijkssubsidie vrij voor culturele centra in negen plaatsen in Nederland. Ook voor Oost Drenthe, maar hier ligt o.a. Emmen wat al een aula had en daardoor afviel. Naast het subsidiebedrag moest ook 10% van de kosten worden opgebracht door het bedrijfsleven en de burgerij. Het bedrijfsleven in Hoogeveen werd aangespoord en er werd huis-aan-huis een brochure bezorgd waarin de burgers werden opgeroepen om een bijdrage te leveren. Dat was in 1959.Uiteindelijk was het benodigde bedrag bij elkaar en kon men verder gaan met de realisatie van een cultureel centrum. Op 21 april 1967 werd de Tamboer geopend door koningin Juliana. De naam voor het cultureel centrum is door een prijsvraag tot stand gekomen. Drie mensen stelden de naam Trommelslager voor. Op basis van dit woord is het Tamboer geworden. Henkie Wielink, een klasgenoot van Johann Bisschop, was één van de drie prijswinnaars. 

Johann zorgde deze avond voor veel interactie met de zaal. Vooraf en in de pauze was er live-muziek in de foyer. Ongeveer 350 bezoekers hebben weer een leuke avond gehad.


Johann Bisschop


Ruim 350 bezoekers tijdens de kringavond in de Tamboer


Bebouwing ter hoogte van de Tamboer eind vijftig begin zestiger jaren

Kringmiddag 14 maart 2018.

Het was weer een volle bak in de Tamboer toen de Historische Kring Hoogeveen woensdag 14 maart voor de 2e keer een kringmiddag hield. Er zijn mensen die's avonds liever de deur niet meer uit gaan en dan is zo'n middag een mooie gelegenheid om ook eens ergens heen te gaan. Ongeveer 300 mensen hebben genoten van de twee films, die vertoond werden: van ziekenhuis "Bethesda" uit 1954 en van het bedrijf Lucas Aardenburg over de bonencampagne in 1936. Voorafgaand aan de films hield Cor Koopmans, aan de hand van enkele beelden, een inleidend verhaal. Er waren veel positieve reacties van het publiek, zowel in de pauze als na afloop.

Film ziekenhuis Bethesda.
De film ging over het oude ziekenhuis Bethesda aan de Schutstraat, met beelden van o.a. de kraamafdeling, röntgenafdeling, operatiekamer. Ook kreeg men een kijkje bij de administratie en
werd getoond hoe vol de wachtkamers toen waren. Het ging er heel anders aan toe dan tegenwoordig. De film is gemaakt ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van het ziekenhuis. In 1910 besloot het afdelingsbestuur Hoogeveen van de Landelijke Vereniging voor Gereformeerde Ziekenverpleging om in Hoogeveen een gereformeerd ziekenhuis op te richten. Op 26 juni 1914 is het ziekenhuis geopend, met 40 bedden en 3 doktoren. 6 jaar later, in 1920, zijn er al 160 bedden. In de jaren 60 van de vorige eeuw breidde het ziekenhuis zich snel uit en werden er plannen ontwikkeld voor een nieuw ziekenhuis in bestemmingsplan De Weide. Op 15 december 1970 verrichtte HKH Prinses Margriet de officiële opening van het nieuwe ziekenhuis Bethesda aan de Dr. G.H.Amshoffweg, de huidige locatie.

Film Lucas Aardenburg.
In de film over de bonencampagne werd onder andere getoond hoe het proces om bonen in te blikken in zijn werk ging. Daarnaast kreeg men een indruk van de rest van het bedrijf, zoals het kantoor, magazijn enz. Toen Lucas Aardenburg als jongen van 14 jaar in Beverwijk in de tuinderij van zijn vader zwoegde, had hij niet kunnen denken dat hij ooit één van de grootste
groenteconservenfabrieken van ons land zou bezitten. Lucas was maar een klein mager ventje en zijn vader besefte maar al te goed dat hij nooit een flinke tuinder zou worden. Zijn vader kon wel een goede ‘pennenlikker’ gebruiken, zoals de jongste bediende op een kantoor destijds werd aangeduid, en Lucas kreeg deze plek. In 1929 besloot Lucas in Hoogeveen een conservenfabriek te starten, net over de spoorwegovergang (Pesserstraat/Toldijk). Het bedrijf liep zo goed, dat in 1934 moest worden gezocht naar een grotere fabriek. Achter de firma Fictorie aan Het Haagje werd een fabriek gebouwd, met een grote loods aan de straatzijde van Het Haagje. In 1966 stopte men met de conserven en in 1992 is het bedrijf gesloten.