Skip to main content

Kringavond 17 september was een succes.


De kringavond werd verzorgd door Henk Jonker en Andy Benjamins.
Henk Jonker nam ons mee op een ‘wandeling’ van het station tot aan Het Kruis.



Op 30 april 1870 werd het NS-station in Hoogeveen officieel geopend. 13 jaar na de opening kwam de schilder Van Gogh hier aan met de trein. We zagen diverse mooie plaatjes van de omgeving van het station: een luchtfoto uit 1926 met de trambaan en treinrails waar nog geen elektriciteitsdraden boven zaten. Ook zagen we het zwembad wat daar toen was, tegenover hotel Homan (het spoorgat). De vader van de conferencier Wim Kan zwom graag. Als hij met de trein langs Hoogeveen kwam met mooi weer dan stapte hij even uit de trein om in Hoogeveen te zwemmen. De eerste tram reed in 1906 in Hoogeveen en de laatste in 1947. Ook zagen we een foto van hotel Homan uit 1906. In dit hotel gebeurde van alles. Velen kunnen zich nog herinneren dat ze hier rij-examen moesten doen om hun rijbewijs te halen. Begin vorige eeuw waren er ook al vaak overstromingen in Hoogeveen, zoals in 1918. Dat kwam toen niet door de klimaatverandering, maar doordat het gebied bij de Stationsstraat (nu Brinkstraat) lager lag. Het heeft lang geduurd voordat hiervoor een oplossing kwam. Uiteindelijk heeft men het Oude Diepje laten meanderen, zodat hier meer water heen ging.

Verder zagen we o.a. foto’s van de slijterij en advocaatfabriek van Dikkers. Dikkers zat eerst in Kampen, maar ging naar Hoogeveen vanwege zijn advocaatfabriek. Er waren veel kippen, dus veel eieren en één van de grootste eiermarkten van het noorden, in Hoogeveen. Architect Carmiggelt heeft dit pand getekend, zoals veel panden in Hoogeveen. Ook de Oude Bouw.


Na de pauze kregen we beelden van Andy Benjamins te zien, die hij maakte met 3D-technieken. Hij ‘legt’ daarbij een virtueel model over oude plaatjes. Dit is stedelijke modellering.
Voor hem een uitdaging vanwege complexe vormen. Door 3D-technieken is een tijdsprong mogelijk. Hij heeft alles in een gameplatform gezet. Moderne technieken om oude dingen weer te geven. Wij kregen een beeld van Hoogeveen uit 1934.


Hierna liet Henk ons weer foto’s zien van de rest van de Hoofdstraat en gedeelten van de Schutstraat, Het Haagje en de Alteveerstraat. Tussendoor zagen we deze avond enkele filmfragmenten van een rijdende tram, demping van de kanalen en stukjes film over de conservenfabriek Lucas Aardenburg en de melkfabriek (‘botterfabriek’) aan de Alteveerstraat.
Het was een boeiende kringavond die werd bezocht door ongeveer 260 personen.