Skip to main content

Excursie naar ‘Kasteel De Haar’ en de Vecht 

Op woensdag 17 mei 2017 was het weer zover: de jaarlijkse excursie van de Historische Kring Hoogeveen. Iedereen was op tijd bij ‘De Molenhoeve’ en om 7.45 uur vertrekken we en rijden we naar onze ochtendbestemming in Haarzuilens naar ‘Kasteel de Haar’.

  

In Haarzuilens kregen we koffie of thee met een lekker gebakje. Daarna hebben we in groepen van 20 personen, onder leiding van een gids, het kasteel bekeken.  

Het kasteel:
‘Kasteel De Haar’ is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland. Eind 19e eeuw lieten de rijke baron Etienne en barones Hélène van Zuylen van Nijevelt van de Haar het kasteel herbouwen op de ruïnes van het oorspronkelijke kasteel. De architect was Pierre Cuypers, die al meerdere grote gebouwen had ontworpen, zoals het Rijksmuseum en het station in Amsterdam. De architect ontwierp niet alleen het kasteel, maar ook allerlei andere zaken zoals de serviezen. Eigenlijk ontwierp hij alles was nodig was. Het kasteel heeft 200 kamers, een variëteit aan torens en transen en een enorme overkapte binnenplaats. Alles in het kasteel ziet er nog precies zo uit als in de septembermaand. In deze maand werd er jaarlijks een groot feest gegeven, waar veel belangrijke nationale en internationale gasten kwamen. We hebben de verblijven van de baron en barones bekeken, o.a. de balzaal, de ridderzaal en de eetzaal. We mochten ook de personeelsverblijven zien, zoals de grote keuken (met een gigantische hoeveelheid koperen pannen) en de personeelskamers, welke alle toen al voorzien waren van warm en koud stromend water. Erg luxe voor die tijd. 

Alles in het kasteel is nog authentiek, zoals de gordijnen en wandbekleding. Ook was er een Japanse draagkoets, waarvan er buiten Japan slechts twee zijn. Tijdens ons bezoek kregen we een idee van de enorme rijkdom waarin de internationale adel aan het begin van de 20e eeuw leefde. Het kasteel herbergt een schat aan kunst en cultuurhistorie.

        

Om het kasteel ligt een imposant park, dat speciaal ontworpen is om het kasteel te complementeren. Vanuit het kasteel heeft u het mooiste uitzicht op de Romeinse stijltuinen en het Engelse landschapspark. 

Lunch en boottocht

Na ons bezoek aan het kasteel ging de tocht naar Vleuten waar een uitgebreide koffietafel voor ons klaar stond. Na de lunch reden we naar onze nabij gelegen middagbestemming: een boottocht over de Utrechtse Vecht. Om ongeveer 13.30 uur kwamen we aan bij de aanlegsteiger van rederij ‘De Stichtse Vecht’ in Maarssen, waar we aan boord gingen van de ‘River Cloud’, een comfortabele rondvaartboot met een groot bovendek, waar het goed toeven was met het prachtige zomerweer. 

       

De Utrechtse Vecht behoort tot de mooiste vaargebieden van Nederland. De schipper was tevens gids en vertelde tijdens de rondvaart via de microfoon over al hetgeen er zoal te zien was: statige buitenhuizen en romantische theekoepels. We kwamen o.a. langs de villa waar Michiel de Ruyter vertoefde als hij niet op zee was. Ook het oude raadhuis en villa ‘Nijenrode’ passeerden we. 

Toen we voet aan vaste wal hadden gezet stapten we weer in de bus. Aan alles komt helaas een eind. De chauffeurs brachten ons daarom weer keurig terug naar het noorden, waar velen genoten hebben van een goed verzorgd buffet in ‘De Molenhoeve’.

Kortom: opnieuw een geslaagde dagexcursie. 

Kringavond Historische Kring Hoogeveen

Op donderdag 11 mei 2017 om 19.30 uur is er een kringavond van de Historische Kring Hoogeveen. De kringavond wordt gehouden in de Passagezaal van het Theater Congrescentrum De Tamboer te Hoogeveen. De heer Albert Haar geeft een lezing met als titel Van speulman tot Skik. Met het overlijden van Harry-Cuby- Muskee in 2011 nam Drenthe afscheid van een icoon op het gebied van de lichte muziek. Met zijn band Cuby and the Blizzards was hij veruit de meest succesvolle en gelauwerde muzikant van Drenthe.


Albert Haar (Bron twitter account)

De historie van de lichte muziek in Drenthe begint eigenlijk na de tweede wereldoorlog. De invloed van de geallieerden, de opkomst van radio, jukebox en platenspeler kwam in de plaats van de speulman die met zijn accordeon rondtrok of de dansleraar die met harmonica achterop de fiets of een gammele piano het Drentse jonkvolk maatgevoel probeerde bij te brengen.

De invloed van de Molukse muziek, de geheime zender cultuur, de streektaalmuziek en dansorkesten en popbandjes passeren de revue in de lezing Van speulman tot Skik. Albert Haar (1949) verdiepte zich in de Drentse muziekcultuur. Hij reisde met Harry Muskee en Daniël Lohues naar Amerika, op zoek naar de wortels van hun muziek. Als radiomaker volgde hij de muzikale cultuur van Drenthe. Met de Everly Brothers in zaal Hemmen in Gasselte, Normaal in Hoogeveen, het Börcker Trio met de Pietereuliekar en Duo Karst met Vlinder. Een boeiend verhaal met veel herkenning, gelardeerd met muziek en beeld.

 

Nationale dodenherdenking in Hoogeveen

Ook dit jaar weer organiseert de Historische Kring Hoogeveen een dodenherdenking op 4 mei. Evenals vorig jaar wordt er door de Gemeenschap van kerken in Hoogeveen een gedachtenisdienst gehouden in de Remonstrantse Kerk aan de Grote Kerkstraat 39 te Hoogeveen. Deze dienst begint om 17.45 uur. De bijeenkomst wordt gehouden ter nagedachtenis aan hen die hun leven lieten voor de bevrijding van ons land en tevens om stil te staan bij wat het betekent voor onze generatie om onze vrijheid als groot goed te bezitten en vast te houden. Na de dienst kan aangesloten worden bij de stille tocht. Om 18.55 uur verzamelen de scholen die meedoen aan de herdenking, de leden van het gemeentebestuur, genodigden en belangstellenden zich voor het gemeentehuis. Iedereen is van harte uitgenodigd de stille tocht mee te lopen.

Om 19.05 uur zal wethouder Gert Vos namens het gemeentebestuur een korte toespraak houden. De Hoogeveense Harmonie zorgt voor toepasselijke koraalmuziek. Daarna zullen kransen en bloemen worden gelegd door o.a. de wethouder en leerlingen van de OSB De Schuthoek. De Hoogeveense Harmonie speelt aansluitend het Wilhelmus. Dan volgt een korte uitleg door de voorzitter van de Historische Kring Hoogeveen over de organisatie en stellen bezoekers zich op.

Om 19.15 uur begint de tocht. De route gaat zoals gebruikelijk via de Prinses Beatrixstraat, de Van Limburg Stirumstraat en langs de voormalige synagoge aan de Schutstraat. Hier wordt een gedicht voorgelezen door de heer G. Nijhof. bij het monument aan de Zuiderweg, ter nagedachtenis aan de omgekomen Hoogeveense Joden, wordt gestopt. Hier worden bloemen gelegd door leerlingen van de Johannes Calvijnschool, waarbij alle aanwezigen zich rondom het monument verzamelen. Vervolgens gaat de tocht verder over de Zuiderweg, naar het monument op de begraafplaats.

Om 19.50 uur wordt daar koraalmuziek gespeeld en wordt een toelichting gegeven over de gang van zaken door de voorzitter van de Historische Kring Hoogeveen. Daarna wordt een gedicht voorgedragen en worden er kransen gelegd. Om 19.58 uur wordt “Taptoe” gespeeld waarna twee minuten stilte in acht worden genomen. Na het spelen van het Wilhelmus volgt de omgang langs de graven van de oorlogsslachtoffers.

Iedereen is van harte uitgenodigd de stille tocht mee te lopen.

Herdenkingsconcert

Om 21.00 uur is er in de Hoofdstraatkerk een herdenkingsconcert. Het concert begint met een speciaal voor dit concert gecomponeerd werk van de hand van componist en dirigent Hoite Pruiksma. Pruiksma koos als basis voor een aangrijpende tekst van Siegfried Sassoon: “I stood with the dead” waarin de dichter het beeld oproept van een slagveld bezaaid met dode soldaten, een overlevende soldaat naast zijn gesneuvelde vriend en de dichter als beschouwer. Het stuk is geschreven voor orkest en mezzosopraan.


Boekenmarkt Historische Kring Hoogeveen.

Op zaterdag 22 april 2017 was in ’t Kringhuus een boekenmarkt van de Historische Kring. De organisatie had er veel werk van gemaakt. Zo waren er deze keer niet alleen boeken over Hoogeveen en Drenthe, maar ook een groot
aantal boeken over het Koninklijk Huis en over de historie van Nederland. Er zijn veel bezoekers geweest, vooral in de ochtend was het een drukte van belang. Niet alleen werden er boeken gekocht, maar ook maakten sommigen 
gebruik van de mogelijkheid om hun collectie Veenmollen aan te vullen met ontbrekende exemplaren.