Skip to main content

Excursie Emsbüren

Hieronder vindt u het programma van de excursie van woensdag 6 mei 2009, de excursie is al volgeboekt!

 

Om de files te ontwijken gaan we deze keer richting Duitsland. Het programma ziet er als volgt uit:

 • 07.15 uur: Aanwezig zijn op het Mauritsplein te Hoogeveen.
 • 07.30 uur: Vertrek vanaf het Mauritsplein. Als iedereen is ingestapt rijden we via o.a. Gieten en Veendam naar
 • 08.30 uur: Oude Pekela, waar we hartelijk worden ontvangen bij restaurant 'de Pekelahof' met twee kopjes koffie en gebak.
 • 09.30 uur: Na de koffie rijden we via Winschoten en de grenspost Nieuweschans naar de Duitse plaats Leer.
 • 10.15 uur: In Leer gaan we in het oude stadscentrum aan boord van het vlaggenschip van de 'Germania Rederij'. Met dit schip, één van Duitslands mooiste rondvaartboten, 'de Warsteiner Admiral', gaan we een prachtige vaartocht maken over de rivieren de Leda en de Eems.
 • 10.30 uur Het schip verlaat de binnenhaven van Leer en nadat we door de See Schleuse zijn gevaren komen we op de rivier de Leda.

  Later varen we over de Eems in de richting van de Dollard.

Gedurende de tocht verteld de kapitein op een humoristische manier over al het geen er aan stuur- en bakboord zijde te zien is. We zien o.a. de Jann-Berghaus Brücke, we varen over de Eemstunnel en zien vanaf het water de kerktorens van Ost-Friese vissersdorpjes.
Deze luxe rondvaartboot is ook voorzien van een bar. De bemanning komt regelmatig langs om te vragen of u iets wilt drinken. (deze consumpties zijn niet inclusief en dus voor eigen rekening).

 

Zo rond de middag krijgen we aan boord nog een uitstekend verzorgde Duitse koffietafel aangeboden. Deze bestaat uit: verse broodjes, diverse andere broodsoorten, rozijnenbrood, diverse soorten beleg, een warm worstje en vers (seizoen) fruit. Daarbij wordt naar keuze koffie en thee geschonken.

 • 13.15 uur Als iedereen weer heeft plaatsgenomen in de bus vervolgen we onze reis en rijden over de Autobahn 31 naar onze middag bestemming.
 • 14.40 uur Emsbüren, waar we in het restaurant van Emsflower hartelijk worden ontvangen met twee kopjes koffie of thee met een plakje cake. Aansluitend gaan we een bezoek gaan brengen aan de Emsflower Erlebniswelt.

Emsflower, voorheen Kwekerij Kuipers B.V. is een internationaal bedrijf met vestigingen in Denekamp (Nederland), Wittstock (Duitsland) en hier in Emsbüren . Het heeft zich met meer dan 30 jaar ervaring ontwikkeld tot één van de grootste kwekerijen in Europa.

De productie bestaat voornamelijk uit eenjarige voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers, zomerpotplanten, bolchrysanten en primula's bestemt voor de Europese markt.

Op een gebied van bijna 100 hectare ontstaat hier het grootste glastuinbouwbedrijf van Europa inclusief een 'Erlebniswelt'.

 • 15.20 uur We beginnen ons bezoek aan dit bedrijf met een rondleiding. Tijdens de bezichtiging wordt door de gids interessante informatie over de Erlebniswelt enerzijds en de planten productie anderzijds gegeven.

Onze wandeling begint in het meest kleurrijke deel van het kassencomplex. Zowel snijbloemen als groenten worden hier met de meest moderne technieken gekweekt. Ook zijn er een veelvoud aan typen en kleuren te zien. Verbazing zal geen vreemde reactie zijn bij het zien van minstens zeven verschillende paprikasoorten en nog veel meer verschillende gerbera's.

Daarnaast kweekt men hier onder andere phalenopsis, anthurium, rozen, tomaten, komkommers, aubergines, verschillende peper soorten etc. Ons bezoek aan deze kas is niet alleen een lust voor het oog maar door het verhaal van de gids ook nog erg informatief.

Het vervolg van onze wandeling leidt naar een stukje tropen bij Emsflower. Hier zijn verschillende typen tuinen ingericht. Via de cactustuin komen we terecht tussen de citroenen en sinaasappeltjes waartussen we heerlijk op een bankje even kunnen uitrusten. Verder zijn hier honderden jaren oude olijfbomen te zien, een klaterende waterval en prachtige prieeltjes in het landschap. Daarnaast is in dit deel van het park een varentuin ingericht. Naast de plantenwereld is hier vanaf eind april ook een stukje dierenrijk te zien: felgekleurde koikarpers zwemmen in de beekjes en vijvers.

 • 16.40 uur Onze wandeling eindigt via een loopbrug over de distributieafdeling bij het grote binnen terras. Hier kan iedereen voor eigen rekening een consumptie bestellen. Uiteraard mag men ook nog even een kijkje nemen in de winkel, waar de gekweekte producten te koop zijn.
 • 17.00 uur Tenslotte wordt iedereen via o.a. Zwartemeerweer terug gebracht naar Hoogeveen.
 • 18.15 uur Hoogeveen, Hopelijk kunnen wij dan moe, maar voldaan terugkijken op een zeer geslaagd "dagje uit" .

Volgens de traditie gaan we de excursiedag afsluiten met een Chinees/Hollands buffet (voor eigen rekening) in hotel-restaurant Internationaal, Toldijk 23. Dit buffet kost € 16.00 per persoon. Hebt u belangstelling voor deze excursie, meldt u dan zo spoedig mogelijk aan.

Aanmelden vóór 1 maart 2009 tussen 18.00 en 19.00 uur, bij Tineke en Joop Bel, telefoon: (0528) 26 42 54. De kosten zijn € 55,00 per persoon. Betaling: na aanmelding op rekening-nummer 57.43.80.000 van de Historische Kring Hoogeveen, onder vermelding van 'Excursie'. Wij hebben twee bussen besproken waardoor ongeveer 110 mensen mee kunnen met de excursie. Geef u snel op want vol is vol.Heeft u betaald en kunt u door bijzondere omstandigheden niet mee, dan storten wij het bedrag min € 2,00 terug op uw rekening.
Omdat deze reis naar Duitsland gaat moet u in het bezit te zijn van een geldig reisdocument.