Skip to main content

Bustochten

Bustochten Historische Kring Hoogeveen op Open Monumentendag 11 september 2010.

Op de Open Monumentendag op zaterdag 11 september 2010 heeft de Historische Kring Hoogeveen twee bustochten georganiseerd langs oorlogsmonumenten en -gedenktekens in Hoogeveen en de buitendorpen. Er was veel belangstelling voor de tochten, want zowel ’s morgens als ’s middags was de bus vol.

Direct na het instappen werd de fietsroute uitgedeeld waarin de monumenten en gedenktekens zijn opgenomen en die door de Historische Kring is uitgeschreven. Zo kon men de route ook op papier goed volgen, naast de uitleg die onderweg werd gegeven door een bestuurslid van de Historische Kring.

Het bleef overigens die dag niet bij het alleen maar in de bus zitten. Enkele monumenten waren niet
goed zichtbaar vanuit de bus. Om ook deze goed te kunnen bekijken werd hier een tussenstop gemaakt en werd iedereen uitgenodigd om een korte wandeling te maken naar de betreffende monumenten. Vanwege het bijzonder fraaie weer was dit absoluut geen straf. Dit laatste gold zeker ook voor de tussenstop in Nieuwlande waar in buurthuis Dwarsgat heerlijke krentenwegge geserveerd werd bij de koffie of thee.

De reacties van de deelnemers waren erg positief. Voor sommigen was het verrassend hoeveel gedenktekens er binnen onze gemeentegrenzen zijn. Daarnaast ging de route ook nog eens langs en
door mooie natuurgebieden die de gemeente Hoogeveen kent.

Al met al een zeer geslaagde monumentendag 2010.

Monument in Spaarbankbos ter herinnering aan drie Hoogeveense verzetsstrijders en twee Joodse inwoners van Hoogeveen die hier begin augustus 1943 werden doodgeschoten.