Hoogeveen en de PTT

Geschiedenis postkantoor leeft voort in boek over PTT

 

HOOGEVEEN - Ruim 150 jaar heeft het postkantoor zijn diensten aan de Hoogeveense samenleving bewezen. Daaraan is inmiddels een einde gekomen. Jan L. Havinga schreef een boek over het reilen en zeilen van het postkantoor in Hoogeveen. De monografie werd gistermiddag in het theatercafé van De Tamboer gepresenteerd.

Door Jan Koers

Voorzitter Willem Schelhaas van de Historische Kring Hoogeveen overhandigde het eerste exemplaar aan de; kunstschilder Leo van Dam, een goede vriend van Havinga. 'Hoogeveen en de PTT' is al het elfde boek dat Havinga schreef over de geschiedenis van Hoogeveen. De monografie is een uitgave; van de Historische Kring. Ontwerp en druk werden verzorgd door .'pet drukkers en vormgevers.
Havinga beschrijft in het boek de gehele geschiedenis van de postbezorging door de tijden heen, van de inrichting van het eerste hulppostkantoor tot en met het laatste kantoor aan de Van Echtenstraat. Van PTT via TPG naar TNT en daar eindigt het verhaal.
De Historische Kring geeft bijna elk jaar een boek uit dat gratis wordt verstrekt aan haar leden. „Helaas is dat in 2010 niet gebeurd", zei Schelhaas gistermiddag tijdens de presentatie van 'Hoogeveen en de PTT'. „Maar nu in het nieuwe jaar dat nog maar net twee weken oud is gebeurt het alsnog. En wat voor boek in wat voor tijd."

Het eerste boek, dat gratis als monografie aan de leden werd verstrekt,kwam overigens ook al van de hand van Havinga. Het betrof hier een boek over de Hoogeveense architect Jan Carmiggelt. De 92-jarige Havinga is een echte Groninger van geboorte. „Maar we kunnen hem beschouwen als een Drent, een van de onzen", complimenteerde Schelhaas de schrijver. „Zijn bureau ligt altijd vol met artikelen die zo in ons blad De Veenmol kunnen."
Ook in Hoogeveen verdwijnt van alles. Bijvoorbeeld de oude, vertrouwde postbode die nog tijd had om een praatje te maken met de klanten en ook het al even vertrouwde postkantoor. „De Historische Kring kon de sluiting niet tegenhouden. Maar wat konden we dan wel? De geschiedenis van de posterijen in Hoogeveen en van het postkantoor laten voortleven. Hoe deden we dat? Een van onze leden, Jan Havinga, had de hele geschiedenis van de PTT al in een boekwerk beschreven en hij was bereid om dat boek uit te laten geven door de Historische Kring."
Krant en post hebben altijd een heel grote rol gespeeld in het leven van Havinga. „En nu nog", liet de schrijver weten. Zo gaat hij driemaal per week elke keer al vroegtijdig naar de brievenbus om te kijken of de Hoogeveensche Courant al is gearriveerd. Leo van Dam, ontwerper van het logo van de Historische Kring, kent hij al vanaf 1981. „Sindsdien komen we iedere week bij elkaar. Wat hebben we het vaak over de geschiedenis van Hoogeveen gehad." Ook Van Dam is zeer betrokken bij de lokale historie. Zo is de schoorsteen van de zuivelfabriek mede dankzij hem behouden gebleven. Van Dam kwam ter ore dat de schoorsteen zou worden afgebroken en waarschuwde meteen de Historische Kring, die actie ondernam. „Gevolg: de schoorsteen staat er nog en ik kijk er iedere dag met plezier naar." Ook de echtgenote van Havinga kwam aan het woord. Zij wees op de sociale functie diehet postkantoor vervulde. Tot slot zong zoon Reinier z'n vader toe met het zelfgeschreven liedje 'De kroniekschrijver van Hoogeveen’.

Bron: Hoogeveensche Courant 21 januari 2011