Gedenksteen onthuld aan de Wijsterseweg
Indrukwekkende plechtigheid
De gedenksteen voor de negentien gefusilleerde burgers die werden omgebracht door de Duitsers op 9 en 10 april 1945, vlak voor de bevrijding van Hoogeveen, is vrijdag 8 april 2011 onthuld. Dat werd gedaan de mevrouw Everts-Lunenborg en Arend Scholing, dochter en kleinzoon van de slachtoffers. De onthulling werd door veel mensen bijgewoond. Leerlingen van groep 8 van De Akker in Pesse lazen de negentien namen van de slachtoffers voor. Ook legden zij rozen bij het monument. Foto's Cor Koopmans
FLUITENBERG - De onthulling van het monument aan de Wijsterseweg trok zeer veel belangstelling. Het gedenkteken is gewijd aan de negentien onschuldige mensen die op 9 en 10 april 1945, vlak voor de bevrijding van Hoogeveen, zijn vermoord door de Duitsers.
Door Jan Koers
De onthulling werd gedaan door nabestaanden van de slachtoffers: mevrouw Everts-Lunenborg en Arend Scholing. Mevrouw Everts-Lunenborg maakte het drama op jonge leeftijd mee en verloor haar vader en broer. Het was de bedoeling dat ook Jan Scholing (95) de gedenksteen mede zou onthullen. Hij verloor zijn vader, moeder en drie broers. Scholing kon om gezondheidsredenen niet aanwezig zijn en zijn zoon Arend nam z'n plaats in. De plechtigheid werd tevens bijgewoond door Margje Kikkert-Scholing (86) en Berendina Rotmensen-Scholing (88), beiden zusters van Jan. Zij verloren op 10 april ook nog eens hun verloofdes, respectievelijk Mintinus Pol en Jan Rotmensen.
Ook de leerlingen van groep 8 van cbs De Akker uit Pesse speelden een rol bij de indrukwekkende plechtigheid, die werd bijgewoond door burgemeester Karel Loohuis.
Tastbare plek
De steen werd geplaatst voor de boerderij waar vroeger de familie Scholing woonde. Zo krijgen de nabestaanden een tastbare plek om te herdenken. Op 9 en 10 april 1945 werden negentien onschuldige mensen doodgeschoten door de Duitsers. Het ging om een wraakactie want de bezetters verdachten hen ervan Franse para's in huis te hebben.
Margje Kikkert-Seholing vond het een mooie plechtigheid, maar ook een droevige. „Alle herinneringen komen weer bij me boven. Ik heb echt tegen vanmiddag opgezien maar het is me toch meegevallen." Zij en haar zuster bevonden zich onder de mensen die de Duitsers hadden opgepakt na een razzia maar werden weer vrijgelaten. „De mannen en jongens moesten blijven. Ik kwam thuis en vond mijn moeder die in de hals was geschoten." Na het drama had Margje alle levensmoed verloren. „Ik had helemaal geen zin meer om te leven. Maar een tante uit Elim heeft me verzorgd en me geweldig opgevangen." De dramatische gebeurtenissen hebben de rest van haar leven bepaald. „Elke dag denk ik er nog aan."
De gedenksteen is geplaatst door de Historische Kring Hoogeveen. Voorzitter Willem Schelhaas gaf een uiteenzetting over de verschrikkelijke gebeurtenissen van toen. Ria Kuik heeft in samenwerking met Klaas Ballast een boekje samengesteld, waarin het drama duidelijk is omschreven. Het werd uitgereikt aan de mensen die de plechtigheid bijwoonden.
Namen op gedenksteen
FLUITENBERG - De leerlingen van groep 8 van de cbs De Akker uit Pesse legden vrijdagmiddag witte rozen bij de gedenksteen aan de Wijsterseweg. De school was betrokken bij de plechtigheid, want Willlem Bos, in april 1945 het hoofd van de christelijke school in Pesse, verschafte de Franse para's die in de omgeving waren geland, inlichtingen.
Na het leggen van de rozen lazen kinderen de namen op van de negentien onschuldige mensen, die op 9 en 10 april 1945 door de Duitsers werden vermoord. Dorien Westert, leerling van De Akker, droeg het door haar geschreven gedicht In de oorlog voor. De plechtigheid werd besloten met het blazen van The Last Post door Gerrit-Jan de Groot.
Namen
De namen van de slachtoffers zijn:
Arend Scholing (55), Margje Scholing-Duinkerken (55), hun zonen Dirk Scholing (26), Arend Jan Scholing (17), Gezinus Scholing (14) en schoonzonen Mintinus Pol (28) en Jan Rotmensen (25). Verder Reinder Lunenborg (52), zijn zoon Egbert Lunenborg (16). Johannes Lunenborg (49), zijn zoon Willem Lunenborg (17) en schoonzoon Ate Le Duc (26). Marinus Voerman (39). Allen afkomstig van de Wijsterseweg. Verder: Hayo Wubs (27), Roelof Veldman (24), Pieter Strijker (24), Gerrit Coelingh (26), Hendrik Markveldt (27), Matthijs Erkens (24).
Bron: Hoogeveensche Courant maandag 11 april 2011