Ode aan grootste veemarkt van Drenthe
HOOGEVEEN - Tijdens de uitbraak van mond- en klauwzeer in 2001 verdween uiteindelijk toch een prachtig deel geschiedenis in Hoogeveen. De wekelijkse veemarkt werd opgeheven. Oud-veehandelaar Lucas Zomer vertelde er gisteren over tijdens de kringavond van de Historische Kring Hoogeveen in theater De Tamboer. Een ode aan de grootste veemarkt van Drenthe.
Door Henriëtte Meppelink
Foto's Jan Pol |
Als hij erover praat is hij nog beledigd. De Hoogeveense gemeenteraad vergaderde op 30 juli 1990 en was van plan om de markrechten van Hoogeveen voor 125.000 gulden te verkopen aan Zwolle en de markt in Hoogeveen per 1 januari 1991 te sluiten. Dat stootte spreker Lucas Zomer tegen het verkeerde been. ,,Als je dat op je laat inwerken denk je welk vernuft komt ertoe om onze historie te verkopen? Men kan toch wel bedenken hoe belangrijk die rechten zijn, buiten de historie om. De gemeente Zwolle is toch niet gek om voor marktrechten 125.000 gulden te betalen?" Het publiek krijgt verschillende dia's te zien. Foto's van de vroegere veemarkt, maar ook veel krantenartikelen uit de Hoogeveensche Courant, die de zaak op de voet heeft gevolgd.
De geschiedenis van de veemarkt gaat ver terug. In 1714 werd er al een jaarlijkse koeienmarkt gehouden. Een overzicht van de markten in Drenthe in 1893 geeft aan dat de markt de grootste was van Drenthe. In dat jaar werden er 7825 koeien, 8506 schapen, 17.981 varkens en 1679 bokken en geiten aangeboden. ,,Hoogeveen was de belangrijkste veemarkt in Drenthe. Wanneer je de schapen niet meerekent, is de markt bijna net zo groot als alle andere in Drenthe."
De Stichting Veenmarkt Hoogeveen werd in het leven geroepen en had maar één doel: de veemarkt behouden en de markt privatiseren. ,,Mensen, ik hoef niet te vertellen hoe ik mij voelde toen ze de markt wilden sluiten. Het was net alsof het jachtseizoen geopend was. De veemarkt is in belang van heel Hoogeveen."
Het werd een gesteggel in de raad. De één was voor, de ander tegen. Er werden raadsvergaderingen gehouden, waarbij de tribunes uitpuilden en er zelfs zaaltjes in het gemeentehuis werden ingericht waar men kon luisteren. Zomer laat een foto van zichzelf zien. Bril op het puntje van zijn neus, in opperste concentratie tijdens het inspreken. Op het podium in De Tamboer staat hij net zo. Af en toe glijdt de bril van zijn neus, wat zorgt voor veel lachers in de zaal. Uiteindelijk krijgt de stichting het voor elkaar om de veemarkt te privatiseren en er klinkt trots door in de stem van Zomer. ,,We hebben veel medewerking gehad en daar zijn we dankbaar voor. We hadden dit niet alleen kunnen doen."
In 2001 brak de mond en klauwzeer uit. ,,Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland en België. De minister wist er wel raad mee. Overal bleven de markten open, behalve in Nederland. Dat heeft ons de kop gekost." Zomer was niet blij met Brinkhorst. ,,Ik heb hier een interview voor me met die beste man die hij gaf aan tijdschrift De Boerderij. Daar geeft hij ook wel toe dat hij dingen anders had moeten doen." Dankbaar voor het optreden van Brinkman, nee dat is Zomer duidelijk niet.
De volgende kringavond wordt gehouden op donderdag 18 september in de Passagezaal van theater De Tamboer. De lezing wordt gegeven door Aukje v. d. Weg en gaat over Lopen op hout. De aanvang is 19.30 uur.